Оборотът при търговията на дребно в България се свива през

...
Оборотът при търговията на дребно в България се свива през
Коментари Харесай

Свиване на търговията на дребно и слабо повишаване на производството в бизнес услугите

Оборотът при търговията на дребно в България се свива през март 2024 година с 0,6% по отношение на предходния месец, когато беше регистрирано покачване с 0,3%, а производството в областта на бизнес услугите се покачва едва през февруари с 0,1 на 100, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

През март е записано понижение на оборота при търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали с 2,3%, както и при питателните артикули, питиета и тютюневи произведения - с 0,8% и при автомобилните горива и смазочните материали - с 0,4 на 100.

По-съществен спад с 4% е регистриран при търговията на дребно с компютърна и информационна техника, при търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет има намаляване с 3,8%, а при търговията с фармацевтични и медицински артикули, козметика и тоалетни такъми - с 3,3 на 100.

Повишение с 1,3% се следи при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения, показва Национален статистически институт.

Спрямо година по-рано се следи едва нарастване на оборота в търговията на дребно с 0,3% през март след растеж с 3,2% през февруари.

Солидно нарастване с 8,6% е регистрирано при търговията на дребно с нехранителните артикули, питиета и тютюневи произведения, до момента в който при търговията с автомобилни горива и смазочни материали има спад с цели 15,5 на 100 по отношение на март 2023 година

Ръст с 22,3% на годишна база е регистрирано при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени произведения, до момента в който при търговията на дребно с компютърна и информационна техника има спад с 9,2%, а посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - намаляване с 5,7 на 100.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР