Областният управител оспорва пред Административен съд решението на Общински съвет

...
Областният управител оспорва пред Административен съд решението на Общински съвет
Коментари Харесай

Пазарджишкият губернатор оспорва смяната на управителя на болницата във Велинград

Областният шеф оспорва пред Административен съд решението на Общински съвет Велинград за промяна на шефа на МБАЛ Велинград.

Трендафил Величков оспорва пред Административен съд Пазарджик, с искане за анулация на незаконосъобразно решение № 34, което касае освобождение на Управител на „ МБАЛ-Велинград " ЕООД и избиране на нов краткотрайно изпълняващ длъжността Управител на „ МБАЛ-Велинград " ЕООД до провеждането на конкурс.

Същото решение, със Заповед № ПО-35/01.03.2023г. издадена от Областния шеф на област Пазарджик е върнато като незаконосъобразно за ново разглеждане от Общински съвет Велинград. Съгласно наредбата на член 45, алинея 7 от ЗМСМА върнатият за ново разискване акт не влиза в действие и се преглежда от общинския съвет в 14 дневен период от приемането, което не е осъществено от ОбС- Велинград. Заповедта на Областния шеф за връщане на решението е постъпила в деловодството на Общински съвет Велинград на 02.03.2023г. В законно открития период решението не е подложено на ново разискване. Председателят е свикал изключителна сесия на Общински съвет Велинград, планувана на 16.03.2023г. от 14,30 часа с авансово разгласен дневен ред с единствена точка. Видно от Протокол № 3, на посочената дата свиканата изключителна сесия на Общински съвет Велинград не се е състояла, заради липса на изискуемия кворум.

Съгласно член 45, ал.8 от ЗМСМА, върнатият за ново разискване акт може да бъде оспорен пред съответния административен съд от регионалния шеф, в 7-дневен период от приключване на периода по алинея 7, в случай че в този период общинският съвет не се произнесе по него.

В Областна администрация Пазарджик са постъпили и две тъжби против горецитираното решение на Общински съвет Велинград от група общински съветници, към които е приложено писмо с вх. № 145/08.03.2023 година от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество до Председателя на Общински съвет Велинград. КПКОНПИ е приела следното: „ С оглед недопускане на спор на ползи, какъвто би зародил при съществуването на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастността и обективно осъществяване на служебните отговорности, когато възникне сходна обстановка, лицето, заемащо висша обществена служба – в тази ситуация Тодор Ушев и/или доктор Костадин Паунов, в качеството им на общински съветници в Общински съвет Велинград, следва да си направи самоотвод от осъществяването на съответно пълномощие или обвързване по работа, на съображение член 63, алинея 1 във вр. с член 65 от ЗПКОНПИ.

Според наредбата на член 64 от ЗПКОНПИ при съществуване на данни за частен интерес по отношение на съответно пълномощие или обвързване по работа на разположение, заемащо висша обществена служба, органът по избора или назначението е задължен да направи отказ на това лице “. Двамата общински съветници дали своят вот „ за “ при приемане на решението на общински съвет Велинград, а точно Тодор Ушев и Костадин Паунов не са имали право да вземат участие в гласуването по тази точка от оповестения дневен ред и е следвало да се отведат от гласоподаване, заради съществуване на спор на ползи. Тодор Ушев е настоящ шеф на МБАЛ „ Здраве-Велинград “ ЕООД, а Костадин Паунов е настоящ шеф на частното „ ДКЦ 1 Велинград “ ЕООД.

Областният шеф смята, че решение № 34 на Общински съвет Велинград е незаконосъобразно, защото е признато при значително нарушаване на административнопроизводствените правила и неспазване на откритата форма - учредения за оборване по чл.146, т. 2 и т. 3 от Административнопроцесуален кодекс пред Административен съд Пазарджик.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР