Областният съвет по тристранно сътрудничество заседава под председателството на областния

...
Областният съвет по тристранно сътрудничество заседава под председателството на областния
Коментари Харесай

Областният съвет по тристранно сътрудничество в Габрово проведе последното си заседание за годината

Областният съвет по тристранно съдействие заседава под председателството на регионалния шеф Кристина Сидорова.

В дневния ред бяха включени за разискване две тематики – „ Състояние на пазара на труда в Габровска област и по общини през първите 9 месеца на 2022г. “ и „ Наети лица и междинна работна заплата в Габровска област за второ и трето тримесечие на 2022г. “. Информация в цифри по двете точки показаха Янка Кулинска, шеф на Дирекция „ Бюро по труда “- Габрово и Георги Цветков, шеф на Отдел “Статистически проучвания – Габрово ”.

            По  данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правно отношение в област Габрово за второто тримесечие на 2022 година понижават с 0.2 хиляди, или с 0.6%, по отношение на края на март 2022 година, като доближават 39.3 хиляди. Тенденцията продължава и през третото тримесечие, когато наетите лица понижават с 0.1 хиляди, или с 0.2%, като доближават 39.2 хиляди Спрямо края на второто тримесечие на 2022г. най-голямо понижение на наетите лица се следи в икономическите действия: „ Операции с недвижими парцели “, „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети “ и „ Професионални действия и научни проучвания “. В края на септември 2022г. в съпоставяне със същия интервал на 2021г. наетите лица по трудово и служебно правно отношение понижават с 0.3 хиляди, или с 0.9%

През второто тримесечие на 2022 година междинната месечна работна заплата в област Габрово e 1 502 лева и нараства по отношение на първото тримесечие на 2022 година с 9,6%. През третото тримесечие междинната месечна работна заплата в област Габрово понижава до 1471 лева с 2.1 %. Ръстът на междинната работна заплата за третото тримесечие на годишна база е 14.3%, уточни началникът на статистиката в Габрово, като добави, че региона се подрежда на седмо място в страната по мярка на междинната месечна работна заплата. По отношение на трудовата подвижност Цветков обясни, че от над 39 хиляди наети лица повече от 8 хиляди пътуват до различен град, с цел да работят. Участниците разяснява опцията за актуализиране на разписанията на междуградските рейсове и на междуселищните линии.

Равнището на безработицата в област Габрово към 30.09.2022г. е 3.15%, което е о 0.08% по-високо от същия интервал на 2021г.  В община Габрово за деветмесечието са регистрирани 1449 безработни лица, в община Севлиево лицата са 676, в община Трявна-277, а в община Дряново- 249.  Постъпилите на работа за същият интервал в област Габрово са общо 1845, като 1389 от тях са на примитивен пазар на труда и 456 на субсидирана претовареност. Най-много са постъпилите на работа в община Габрово- 898 лица, като 616 от тях са на примитивен пазар на труда, а 282-ма на субсидирана претовареност. В община Севлиево постъпилите на работа лица са 498, от които единствено 72-ма са на субсидирана претовареност. В община Трявна са почнали работа 225 лица- 200 на примитивен пазар на труда и 25 лица на субсидирана претовареност. В община Дряново са устроени 194 лица, от които 147 са на първичния пазар на труда, а 47 на субсидирана претовареност. Броят на оповестените работни места в Дирекция “Бюро по труда “ в региона за деветмесечието са 1806, като 1239 от тях са на първичния пазар на труда. По отношение на програмата “Солидарност “ за украинските жители с предоставена краткотрайна протекция Янка Кулинска уточни, че подписаните контракти в Габровска област са 3.

По време на съвещанието бяха разисквани още измененията, настъпили на пазара на труда, и провокациите, с които се оправят работодателите и служащите. Направено бе   предложение за договаряния за унищожаване на рестриктивните мерки за трудова претовареност за лицата, които не престават образованието си в задочна, отдалечена или вечерна форма на образование. По този метод ще се подтиква включването на младежите в пазара на труда и ще се запълнят част от незаетите работни места.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР