Областният координационен център проведе разширено заседание с представители на институциите,

...
Областният координационен център проведе разширено заседание с представители на институциите,
Коментари Харесай

Областният координационен център в Габрово проведе заседание

Областният координационен център организира разширено съвещание с представители на институциите, имащи отношение към настаняване и подкрепяне на украински жители на територията на област Габрово.

Срещата стартира с показване от страна на Областния шеф Ралица Манолова на систематизирана информация за обстановката на национално равнище към 06 април 2022 година, съотнесена и към област Габрово,  която демонстрира, че общият брой на напусналите Украйна поради войната е към 3,9 милиона. В страната ни са влезнали общо 149 256 лица, от които напуснали са 82 116 и останали – 67 140. За област Габрово регистрирани са 320 лица – 223 в Габрово, 50 в Севлиево, 28 в Дряново и 19 в Трявна. Във връзка с наблюдението на процеса по регистрацията за краткотрайна протекция – докладвано беше, че на национално равнище са разкрити над 175 работни места, 93 местоположения (офиса) в над 65 обитаеми места. На равнище област Габрово към този момент има разкрито и 2-ро работно място като са издадени 231 регистрационни карти с персонални номера на украинци над 14 година

По отношение на настаняването – статистиката демонстрира, че към 01.04.2022 година има регистрирани 364 места за настаняване с общо 46 784 кревати като от същата дата е стартирало и изплащането на средствата според Решение на Министерски съвет 181. Като към 4 април постъпилите заявки за финансиране са 260 на обща стойност 10 806 840 лева В момента се разискват благоприятни условия за финансиране и на поетите изключителни разноски, направени от страна на общините, както и разноските за ток и вода на публичните здания, в които са ситуирани Центрове за подкрепяне на хората, бягащи от войната в Украйна.

Обсъдени бяха и ограниченията за обществено подкрепяне. На национално равнище мобилни екипи на Агенцията по заетостта са посетили, интервюирали и съветвали над 1000 украински жители до края на предходната седмица като 65% от интервюираните желаят да стартират работа незабавно, 20% – в границите на идващите 6 месеца. В Габрово извършените срещи на представители на Бюро по труда са две, като предстоят срещите сред работодатели и търсещи работа. Във връзка със обществените помощи, които имат право да употребяват при съществуване на персонален номер – в страната най – огромен е процентът за еднократна обществена помощ за инцидентни потребности ( до 375 лева.) В Габрово подадените заявки са 39 и 14 в Дряново.

Институциите в региона регистрираха добра организация на работа, основан е синхрон и всеки проблем се взема решение оптимално бързо от съответните способени органи. Областният шеф приветства откриването на приемна за украински жители в Община Габрово, където всеки вторник на въпроси дават отговор представители на бранш „ Миграция “ при ОД на Министерство на вътрешните работи, РЗИ – Габрово, РУО – Габрово, Дирекция „ Социално подкрепяне “, Бюро по труда – Габрово, специалисти от Дирекция „Образование и обществени дейности“ при Община Габрово, както и регионалния координатор към Центъра за поддръжка за габровска област. Манолова прикани там, където по-голямата част от процеса по превозване и настаняване на украински жители се поддържа от неправителствени организации, общините да реализират по-честа връзка с тях. Предстои да се провежда среща за украинските жители, които са настанени в Севлиево, по време на която да им бъдат разяснени опциите, които ще имат с приемането на персонален номер и въпроси касаещи трудовата претовареност, обгръщането в просветителната система на техните деца, здравни грижи и т.н
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР