Обикновено сме свикнали да я ползваме в кухнята – за

Обикновено сме свикнали да я ползваме в кухнята – за ...

Обикновена мая за подхранване на разсада

Обикновено сме свикнали да я ползваме в кухнята – за приготвянето на домашен хляб, питка и други изделия. Маята обаче има и друго приложение – тя може да ви бъде ценен помощник в градината в грижата за вашите разсади. Маята е чудесна съставка за подхранване на почвата на растенията, с което ще увеличите шанса за богата реколта на плодовете или зеленчуците, които сте засели.
Ето как може да я използвате за тази цел:
Маята служи за ускоряване растежа на растенията и обогатяване на почвата с ценни за нея елементи. Тя съдържа хранителни вещества, от които разсадите имат нужда, за да растат и да дадат плод. Особено ефикасно е подхранването на ягодите с тази съставка. Има различни начини, по които може да обогатите почвата с мая.
Един от тях е да разтворите 1 кг мая в 5 л затоплена вода. Може да използвате и стар хляб за целта. Оставете сместа за час – важно е след като времето отмине, да използвате разтвора веднага, така че съобразете това, щом го приготвяте. Полученият разтвор трябва да разредите с вода в съотношение 1:10 л. Тази смес може да приготвите и със суха мая. За целта използвайте 10 г суха мая, 2 с.л. захар и 10 л топла вода. След час разредете с вода в съотношение 1:5.

Според вида мая и разтвор, който сте приготвили, полейте насажденията под корен, за да стимулирате растежа и плододаването.
Цъфтящите плодове и зеленчуци се радват и на друг вид подхранване. За него ще са ви необходими 100 г жива мая и 50 г захар, които да разтворите в 3 л затоплена вода. Оставете разтвора да преседи за седмица. След седем дни го разредете с вода в съотношение 1:20 и полейте разсадите. Всеки един разсад се нуждае от литър вода, така че съобразете това при приготвянето на разтвора. 

Ако ползвате МАЯ, зеленчуците ще растат като обезумели Ако ползвате МАЯ, зеленчуците ще растат като обезумели
Всеки един градинар се пита къде греши и какво още може да направи, така че зеленчуците на двора да дават по-голяма реколта. Истината е...
Подхранването с мая е изключително ефективно в градината, а ягодите направо го обожават. Освен за ускоряване на растежа и насърчаване на плододаването, маята ги предпазва и от сиво гниене, което е често срещана болест по растенията.

Пригответе си разтвор от 100 г мая и 10 л вода и полейте с него насажденията с ягоди. Може би обърнахте внимание, че при разтворите се ползва затоплена вода. Това е така, понеже елементите в маята се активират в топло време и при топли условия.
Ето защо е най-добре да правите този вид подхранване през пролетно-летния сезон. Що се отнася до ягодите, няма да имате проблем, защото техният сезон е точно този.

Източник: actualno.com