Обикновено се фокусираме върху доказването на нашата правота и не

...
Обикновено се фокусираме върху доказването на нашата правота и не
Коментари Харесай

Методът на Сократ, с който сте победител във всеки конфликт

 Обикновено се фокусираме върху доказването на нашата справедливост и не чуваме причините на съперника. Често в ролята на този конкурент е човек, който ни е непосредствен. А ние не желаеме да навредим на тези, които обичаме, нали?

Методът на Сократ е доста ефикасен, когато става дума за решение на битови спорове.

На всеки от нас му се е случва да се кара с колегата си. Как се случва това? Най-често и двамата губите надзор над себе си и казвате неща, които не трябва да казвате и за които съжалявате по-късно. Това може да се избегне!

Вместо да се пробвате по всевъзможен метод да докажете своята справедливост, използвайте метода на „ Сократ “. Ако даже и това не помогне, тогава … добре, най-малкото се опитахте да избегнете открит спор.

Методът на Сократ: Какво е това?

Преди повече от две хиляди години великият мъдрец Сократ живял в Атина. Той обичал да задава въпроси на учениците си. Това бил неговият способ за търсене на истината, която са се стремили да познаят философите във всички времена.

Сократ задавал въпроси на учениците си до тогава, до момента в който един от тях не докажел погрешността на своето в началото изказване.

В какво се заключава методът на Сократ? Задавайки въпроси, човек  в някаква скрита форма потвърждава и обосновава своята позиция на другия. Това ви оказва помощ, без в допълнение изпитание, да докажете на другия логичността и последователността на вашата позиция.

Методът „ Сократ “ през днешния ден се употребява при работа с огромни групи от хора, които вземат участие в някакъв тип полемика. С отговори на въпроси  хората последователно стигат до самата същина на нещата.

Да допуснем, че аз не виждам нищо неоправдателно в лова на животни и в храненето с месото им. Можете да ми възразите и да кажете нещо като: „ Ловът е нечовечен. Защо да се убиват бедните и беззащитни животинки? “

Вместо да ви кажа, че хората са ходили на лов за животни от праисторическите времена, ще задам един въпрос. Ще попитам: „ Не смятате ли, че животните са основани, с цел да бъдат ловувани? “

Много по-дипломатично е да изразя мнение под формата на въпрос, в сравнение с просто да се пробвам да изяснявам и потвърждавам своята истината. Освен това ще насърчите индивида да огледа обстановката от вашата позиция. Когато зададете въпрос, индивидът би трябвало да откри нещо, с което обосновано да отговори.

Моят персонален опит

Мисля, че този способ е извънредно потребен. Оказва се, че се фокусираме върху доказването на нашата справедливост и не чуваме причините на съперника. Често в ролята на този конкурент се оказва нашият сътрудник или различен непосредствен човек.

Ето за какво е толкоз значимо да се положат старания и да се опитаме да запазим техните усеща. Не желаеме да нараним тези, които обичаме, нали?

Съпругата ми и аз постоянно влизаме в спорове. Понякога ми се желае тя просто да разбере, че аз я разбирам. Разбирам какво усеща и за какво споделя това. В същото време е значимо за мен и тя да разбере какво усещам аз. Опитвайки се да обясня на възприятията си към нея, не желая тя да се обиди или да почувства, че не е значима за мен.

Планирам ли да употребявам метода на Сократ? Мисля, че е належащо. В последна сметка, без значение какъв брой дълго се „ борим “ един с различен, към момента обичам брачната половинка си. И не желая да я контузвам.

Превод от The Socratic Method and How to Use It to Win Any Argument

Последвайте ни в

 

Още по тематиката:

Науката удостоверява, че Буда е бил прав съвсем във всичко!

Източната философия ви се коства нещо надалеч от действителността? А в действителност не е по този начин. Тя в действителност е в основата на тезисите на актуалната просвета. Вижте сами! Писателят Робърт Райт в…

Цялата публикация

Какво работят ангелите и защо си приказват?

 

Първа част: Два  ангела и жена, която тича за работа по стръмно стълбище. Техният диалог: -Бутни, бутни я, ти споделям! – Стълбата е доста стръмна, ще се пребие! – Аз…

Цялата публикация

 

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР