Обикновената челядинка /Marasmius oreades/ е вид базидиева гъба, която се

...
Обикновената челядинка /Marasmius oreades/ е вид базидиева гъба, която се
Коментари Харесай

Челядинки

Обикновената челядинка /Marasmius oreades/ е тип базидиева гъба, която се среща доста постоянно в територията на нашата страна. Другите наименования на челядинката са джуджулка, кокошинка, гвоздейка и челадинка. Челядинката има шапчица, която в младо положение е звънчевидна, а в по-узрял тип е развита – гуглата към този момент е развита, необятно дъговидна, с плоска гърбица в средата.

Диаметърът на дребните челядинки доближава сред 2 и 6 см. Ръбът на шапката първоначално е подвит във вътрешността, само че по-късно се изправя и даже се извива нагоре. Кожицата на челядинката е гладка и гола, при изсъхване се набръчква, а от време на време може да се напука даже. Месото на гъбата е доста фино и жилаво, има бял или бледожълт цвят. Вкусът му е доста прелестен, а мирисът прилича бадеми. В началото челядинката има охрено-кафяв цвят, само че по-късно избледнява до охрен цвят.

Важно е да се означи, че оцветяването варира съгласно влажността. В сухи условия цветът е по-блед, без значение то възрастта на гъбата. При съществуването на влага потъмнява до бледокафяв.

Челядинките се среща в Европа и Северна Америка, само че на всички места е мощно ценена ядлива гъба. В нашата страна се среща най-вече в тревата по пасища, поляни, градини и ниви. Казват, че елементарно се разпознава и също така пораства всяка година на едни и същи места /стига да има задоволително влажност/. Освен това пораства на огромни групи, доста рядко единично. Понякога групата от челядинки толкоз се уголемява, че образува така наречен „ самодивски кръг “. Челядинката пораства от април до октомври месец.

Обикновената челядинка има пластини, които са ситуирани туктам, свободни от пънчето, необятни, дебели и белезникави. Пластинките са по-светли от гуглата, редуват се по-къси с по-дълги. Спорите са яйцевидни със подострен край, гладки и безцветни. Споровият прахуляк е бял. Пънчето е компактно и цилиндрично, а при старите екземпляри е жилаво и кухо – не става за консумация.

 Пресни челядинки

Избор и предпазване на челядинки

Челядинките са вкусни гъби, които могат да се открият на пазарите и в магазините. Избирайте добре изглеждащи гъби, които имат прекрасен мирис и никакви следи от повреждане. Гъбите не са трайна храна, по тази причина по опция ги сгответе незабавно след закупуване. Ако въпреки всичко се наложи, съхранявайте ги в ледник. Челядинките могат да се сушат.

Челядинки в кулинарията

Челядинката е доста добра ядлива гъба. Преди кулинарна обработка я почистете и измийте добре. Гъбата е подобаваща за мариноване, готвене в масло или съчетание с месо и зеленчуци.

Сред своите роднини, челядинките се отличава най-много със своя тънък усет. Гъбите се тежко ядене, само че челядинки се подреждат в най-леката категория в това отношение. Това я прави доста добър избор за супи. Най-лесният метод за такава чорба е композиция от челядинки и картофи, масло и подправки като черен пипер, сол, лук, щипка девесил. По предпочитание сложете фиде на тази чорба и я застройте. Освен лесна, тази чорба е и доста вкусна.

 Супа с челядинки

Челядинките са подобаващи и за задушаване или пържене. Запържвайте я с масло – желаната лой при всички типове гъби. Челядинката е гъба, която не изисква кой знае какво подправяне, а най-хубавата вест е, че може да се употребява в по-големи количества.

Вреди от челядинката

Челядинките имат два доста отровни двойника – Clitocybe dealbata и Clitocybe rivulosa. И двата типа са мощно отровни, което единствено удостоверява обстоятелството, че беритбата на челядинки и всевъзможни безвредни на външен тип гъби е извънредно рискова. C. dealbata е относително по-бледа от челядинката, до момента в който C. rivulosa е по-кафеникава.

Пластинките и на двата типа са сраснали със стъблото и се спускат надолу по него. Гуглите им са вдлъбнати в центъра – мястото, където ядливата челядинка има пъпка. Все отново тези разлики може да не се виждат от неопитните гъбари, което крие доста съществени опасности за здравето. Опасността от консумация на отровни гъби се крие в късната поява на признаци и протичащите през това време съществени увреждания. Затова при най-малките подозрения за неправда се обърнете към доктор, с цел да избегнете възможни тежки последици.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР