Обичайно се казва, че Москва или Санкт Петербург „не са

...
Обичайно се казва, че Москва или Санкт Петербург „не са
Коментари Харесай

Страх, недоверие и липса на прозрачност: защо имунизацията в Русия е пълен провал

Обичайно се споделя, че Москва или Санкт Петербург „ не са същинската Русия “, т.е. райони, които са по-селски, по-традиционни. Изглежда, че когато става въпрос за имунизация против COVID-19, поговорката е вярна. Ако община Москва е един от районите на Русия, където е максимален делът на имунизирано население (35%, към момента ниско ниво), то в периферията обстановката е доста по-сложна. Например в цялата страна единствено 23% от руснаците са получили най-малко една доза от една от четирите съветски ваксини, които са в послание, написа френският вестник Le Figaro, представен от организация " Фокус " .

Не е нужно да пътувате надалеч от Москва, с цел да се запознаете с същинската Русия. На 400 км северно от столицата се намира град Вологда. Почитаемата Вологда с манастири и личен Кремъл, учредена през 1147 или 1264 година, съгласно разнообразни източници, на брега на река Волга, е един от историческите градове на Русия от времето на самостоятелните княжества, преди обединяването на Русия към Москва през 15 и 16 век. Днес градът с 300 000 поданици резервира античния си сексапил с безбройните си крайбрежни църкви, известната дореволюционна дървена архитектура и измитите във времето пастелни фасади. В региона на Вологда, ситуиран покрай Москва, хората са минимум имунизирани. По-малко от 20% от жителите са получили най-малко една доза, съгласно статистическата организация, на фона на дефицит на ваксини в доста северни райони.

Изправен пред продължителна акция за имунизация и разпространяването на варианта „ Делта “ в Русия - 70% от новите случаи – губернаторът отвори два нови безвъзмездни центъра за имунизация във Вологда в края на юни. Единият е в центъра на града, против универсалния магазин. Там Светлана, 44-годишна доброволка, чака пациенти. В средата на седмицата, в края на работния ден, няма никой. „ Когато пунктът беше открит при започване на юли, повече хора пристигнаха да ни видят, само че всичко се затихна “, споделя тя. Другият пункт се намира в Големия замък на спорта, ситуиран в периферна зона с доста руски тип. И не се вижда тълпа. На баскетболното игрище четирима души пристигнаха да бъдат имунизирани. Сред тях е 61-годишният Василий, който работи за „ Газпром “.

Странни диалози

Василий в действителност няма избор: преди няколко седмици, с цел да се опълчи на третата вълна, съветското държавно управление предложи да се имунизират 60% от хората, работещи в държавни компании или администрации. „ И без това условие щях да се имунизирам “, споделя той. - Около мен доста отхвърлят, даже брачната половинка ми, макар че и двамата към този момент бяхме заболели. Хората се опасяват от страничните резултати. Когато пристигнах в центъра през май, обстановката беше сходна, бях съвсем самичък “. 30 -годишната Нина, здравна сестра-доброволец, признава: „ Ние одобряваме по не повече от 50 души дневно. Нашият връх бе 130 имунизирани за един ден, при откриването. Но ден след ден не е належащо. " Парадоксално е, само че през последните дни в Русия постоянно се слагат нови дневни върхове на смъртност (796 души починаха във вторник), макар че третата вълна не може да бъде съпоставена с ноемврийското цунами по брой на пациентите. Неотдавнашно изследване сподели, че над 60% от руснаците към момента отхвърлят имунизация.

Всъщност Русия е разграничена на поддръжници и съперници на имунизацията. Причините за това отвращение са многочислени, осезаеми както във Вологда, по този начин и на всички места. Те демонстрират какъв брой необятно публикувано е недоверието. Максим, 19 -годишен, студент, пристигна след дълго обсъждане да бъде имунизиран в Спортния замък с приятелката си Маша, „ на първо място за сигурността на (техните) баби и дядовци “. „ Взех решението си, откакто прочетох публикация в„ The Lancet “за „ СпутникV “, само че малко хора към мен, даже измежду младежите, се пробват да получат повече информация - признава той. - Родителите ми, живеещи в селото, се опасяват от имунизацията. Ужасна липса на информация. И тогава хората към този момент не се доверяват на държавното управление, управляващите, каквото и да е заложено. Те виждат това по малкия екран през целия ден, рецензиите към непознати ваксини, за които се приказва, че са смъртоносни. Самата идея за ваксина е дискредитирана, само че въпреки това, би трябвало ли да имаме вяра, че нашата ваксина е гениална и ефикасна? "

Известният политолог и експерт по трендове Екатерина Шулман споделя същото: „ Освен обстоятелството, че имунизацията е плашеща със своята оригиналност, държавната агитация от дълго време вдъхва доверие във всичко: институции, медицина, просвета. Живеем в свят без истина, ето това ни приказват. Иронията е, че тази тактика, употребена да вземем за пример против опозицията, да вземем за пример, се обръща против управляващите по време на пандемия, когато става въпрос за активизиране на хората посредством уверени и позитивни изказвания, а не посредством насилствени средства. Оттук идва и известна бездейност и незаинтересованост във връзка с вируса. " В тази среда глупавите приказки за Covid-19 и имунизациите като цяло процъфтяват. „ Какъв вирус? Защо да се страхувате от вирус, който не съществува? Самите лекари споделят, че той към момента не е разпознат! ”, споделя 40-годишният продавач Артьом, който пътува в градски рейс, където единствено една трета от пасажерите носят маски. Той споделя, че получава информация единствено от YouTube. " Мисля, че някаква група хора е основала този вирус, има политическа игра, която се случва отвън Русия. "

Рейтингът на доверие на Владимир Путин спадна след 2018 година и извънредно непопулярната пенсионна промяна. Недоволството от дейностите на държавното управление се усили. Дотолкова, че през днешния ден, когато съветската страна вкарва разнообразни QR кодове или медицински паспорти, концепцията за насилствена имунизация се отхвърля. „ Особено оценявам главната си независимост и свободен избор “, изяснява 36-годишната Наталия, търговски служащ. „ Не знаем доста за тези ваксини и все пак те желаят да лимитират свободата ми, като ме принудят да се имунизирам. И в случай че не се имунизирам, ще стана жител от втора класа. Това е неприемливо ". Мнозина са сериозни и желаят да мислят повече. " Преди бях болен и имам антитела, за какво би трябвало да се имунизирам? " - пита Александър, на 35 години.

Липса на бистрота

Лекарите също са скептични по отношение на акцията за имунизация. Пред женска поликлиника номер едно, с нейните солидни и ненапълно очукани здания, стои Любов Василиева, лаборант в поликлиниката и член на самостоятелния синдикат на Алианса на лекарите (организацията е включена в листата на задграничните сътрудници от Министерство на правораздаването на Руската федерация), близка до Навални. „ В моята лаборатория от дванадесет души единствено един е имунизиран “, признава тя. „ Ние не сме срещу имунизациите, само че считаме, че имаме прекомерно малко надеждна информация за „ Спутник V “, създадена небрежно, без авансово тестване върху животни. Предлагат ни да се имунизираме на всеки шест месеца, само че това е прекалено много. Нуждаем се единствено от повече информация, тъй че всеки да може да направи своя личен избор, без да бъде принуждаван “.

Европейската организация по медикаментите, в развой на тестване на „ Спутник V “ за европейския пазар, неотдавна разкритикува неналичието на бистрота за съветските разработчици и неналичието на надеждни данни. Но в тази плетеница от подозрения в центъра на Вологда, срещаме задоволително хора, които непринудено са отишли да имунизират. „ Няма какво да обсъждаме, това е пандемия и имаме ваксина, която работи! “ - споделя 74 -годишната Людмила, седнала на скамейка с приятелката си Олга, на 80 години. И двете дами са се ваксинирали без никакво съмнение. „ Трябва да се откажем от нашия съветски нрав “, смеят се те. Този израз значи: „ Ще виждам, ще очаквам и се надявам, че всичко ще подреди “. „ Аз и моите имунизирани родственици се страхувахме повече от заболяването, в сравнение с от имунизациите, непотребният боязън от имунизацията е неуместен “, споделя Александър. Това възприятие се споделя от доста поданици на Вологда. Това още един път потвърждава, че по този въпрос популацията е разграничено. Между другите отговорности, които се чака да се разширят, подаръците за имунизация и епидемиите, пълненето на лечебни заведения и претрупаната „ Бърза помощ “, имунизацията в Русия напредва постепенно, само че несъмнено. Изглежда обаче, че нищо или съвсем нищо не може да я форсира.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР