Обичайният им размер е под 0,1 mm. Микроорганизмите включват както

...
Обичайният им размер е под 0,1 mm. Микроорганизмите включват както
Коментари Харесай

Събитие на деня: На 26 февруари 1878 г. в науката е въведен терминът „микроб

Обичайният им размер е под 0,1 mm. Микроорганизмите включват както безядрени (прокариоти: бактерии, археи), по този начин и еукариоти: някои гъбички, само че не и вируси, които нормално се класифицират като обособена група. Повечето микроорганизми се състоят от една клетка, само че има и многоклетъчни микроорганизми. Науката микробиология учи тези организми.

Микроорганизмите живеят съвсем на всички места, където има вода, в това число горещи извори, дъното на океаните, а също и надълбоко в земната кора. Те са значимо звено в метаболизма в екосистемите. В същото време патогенните микроорганизми предизвикват болести на хората, животните и растенията.

Микроорганизмите са открити за първи път преди повече от 250 години, през 17 век, когато става допустимо да се следят благодарение на оптични принадлежности, които обезпечават нарастване от 160-200 пъти.

Известният френски академик Луи Пастьор има огромен принос в науката за микробите.

Самата дума „ бацил “ е измислена от филолога и философа Емил Литре (на френски: Émile Littré, 1801-1881), създател на фундаменталния „ Речник на френския език “.

Именно...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР