Обичаят да се боядисват червени яйца на Великден е възприет

...
Обичаят да се боядисват червени яйца на Великден е възприет
Коментари Харесай

Символика на червените великденски яйца

Обичаят да се боядисват червени яйца на Великден е общопризнат от доста разнообразни страни по света. Има исторически данни, които потвърждават, че още от езически времена в Древен Египет, Галия, Рим, Персия, Китай са били боядисвани великденски яйца.

Според локалните поданици яйцето символизирало Вселената и живота – жълтъкът олицетворявал Бога Слънце, черупката – Бялата богиня, а цялото яйце – възраждането.

Според задграничните религиозни текстове счупването на яйчената черупка на великденското яйце е знак на отварянето на празния гроб на Христос, откакто той е възкръснал.

А съгласно християните поверия алено яйце за Великден символизира Възкресението на Христос. Червеният цвят въплъщава пролятата по време на разпятието Христова кръв.

Смята се, че великденското яйце е знак още на плодородието, шанса, здравето, щастието, началото на нещо хубаво.

Според традицията яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота. Първото боядисано яйце за Великден би трябвало да е алено.

Традицията повелява то да бъде боядисано още преди изгрев слънце. То се слага пред иконата на Божията майка - Дева Мария и се пази до идващия Великден. Смята се, че това яйце не се скапва.

Докато е още топло, с него се прави кръст на челата на децата в фамилията, с цел да бъдат здрави и благословени.

 Червените яйца символизират Възкресение Христово

Но за какво аленото яйце е знак на Възкресение Христово? Има три митове, които дават отговор на този въпрос.

Първата легенда споделя за Мария Магдалена, която носела варени яйца на дамите на гроба на Христос. В деня, в който той възкръснал, тя още веднъж носела яйца. Когато го видяла, яйцата в кошницата ѝ се оцветили в алено.

Според втората легенда, до момента в който Исус Христос е бил разпънат на кръст, неприятелите го замеряли със запъртъци (яйца, от които не са се излюпили пиленца). Но в мига, в който запъртъците се докоснели до тялото на Божия наследник, те се превръщали в здрави червени яйца.

В третата легенда се споделя за Мария Магдалена, която отишла на посещаване на римския император Тиберий и го поздравила с: Христос е възкръснал! Той се засмял на поздрава ѝ и ѝ отвърнал: Христос е възкръснал, колкото яйцето в ръката ти е алено!

Но още преди да е приключил думите си, яйцето, което Мария Магдалена носела като подарък, трансформирало цвета си в алено. Поради тази причина тя доста постоянно е обрисуване по иконите с алено яйце в дясната си ръка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР