Обичате ли зелен боб? Спанак? Ягоди? Малини? Целина? Тези плодове

...
Обичате ли зелен боб? Спанак? Ягоди? Малини? Целина? Тези плодове
Коментари Харесай

Как оксалатите влияят на здравето?

Обичате ли зелен фасул? Спанак? Ягоди? Малини? Целина? Тези плодове и зеленчуци имат висока хранителна стойност и поради това са високо ценени.

И въпреки всичко малко хора знаят, че в тях се съдържа характерен детайл, наименуван оксалат. Той се асоциира с редица нездравословни положения като да вземем за пример камъни в бъбреците.

Оксалатите са естествени органични киселини, намиращи се в растения, животни и хора. Тялото ни също има функционалността да трансформира някои вещества като витамин С в оксалати.

Ефекти на окслатите върху здравето

Камъни в бъбреците. Калцият и оксалата образуват към 80 % от камъните в бъбреците при възрастните.

Освен това оксалатите могат да доведат до някои мъчителни положения като фибромиалгия, болки в региона на половите органи при дамите, хронични болки в таза и някои други необясними болки.

Топлинната обработка няма изключително изявено въздействие върху премахването на оксалатите, съдържащи се в храната. Варенето и задушването отстранява единствено до 10-15 % от количеството на оксалата.

Кои храни съдържат оксалати?

Сред зеленчуците това са зелените листните храни като да вземем за пример спанак, магданоз, целина. С богато наличие на киселината са още празът, бамята, киноата, зеленият боб.

Сред ядките това са фъстъците, кашуто и бадемите.

 Сини Сливи

Боровинки, малини, къпини и ягоди също имат в състава си оксалати.

Сред плодовете с най-голямо количество на киселината са сливите, гроздето и смокините.

Соята и соевите артикули също попадат в тази категория.

Пшеничните трици, пшеничните зародиши, шоколадът и черния чай са богати на оксаланти.

Полезни съвети

Така или другояче хората с бъбречни проблеми не могат напълно да заобикалят потреблението на изброените артикули. Те обаче могат да се комбинират с артикули, съдържащи млечна киселина, която до избрана степен отстрани въздействието на оксалатите. Пробиотиците са значима съставна част от ежедневното меню на всеки човек.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР