Обещанието, които си дадохме с настъпването на пролетта тази година

...
Обещанието, които си дадохме с настъпването на пролетта тази година
Коментари Харесай

5 книги, които избрахме от новите заглавия на книжния пазар

Обещанието, които си дадохме с настъпването на пролетта тази година бе да се стараем най-малко през почивните дни да забавяме темпото и да пътуваме самоуверено с книга в ръка. Ето и последните заглавия от книжния пазар, с които допълнихме рафта на домашната си библиотека.

А какво бихнте избрали вие - алманах с разкази на изключителния Итало Калвино, есета на обичания ни Оставио Пас, разказ написан по моноспектакъл игран над 250 пъти, книга със препоръки по какъв начин пълноценно да използваме сетивата на нашумелия шведски менталист и публицист Хенрик Фексеус или ново издание на фентъзи разказ?

 

„ Избрани есета “ Октавио Пас

Рядко в испаноезичния свят някой е обхващал с такава просторност както Октавио Пас другите страни на международната просвета и е разсъждавал с такава дълбочина върху проблемите, несъгласията и нещастията както на предишното, по този начин и на своето време. Рядко някой е успявал да реализира такова равновесие сред критическа суровост и поетическа вътрешен глас, сред мисъл и пристрастеност. Съвсем не би било пресилване да се твърди, че есеистичното творчество на Октавио Пас, неделимо от неговата лирика, се числи към тези литературни творби, които по думите на самия мексикански стихотворец „ съумяват да отговорят на тези въпроси, които неясно, без да успее ясно да формулира, си задава всеки човек “.

От голямото и многостранно есеистично творчество на Октавио Пас в сегашния алманах са показани негови размишления върху поезията в разговор с огромни поети като Блейк, Колридж, Новалис, Бодлер, Рембо, Маларме, върху поетическия опит като признание за изначалната същина на индивида, върху поезията на Фернандо Песоа и концепциите на Андре Бретон, разсъждения за предколумбовото и актуалното мексиканско изкуство, за срещата и конфликта сред цивилизациите, своеобразието на испаноамериканската литература, предкортесовата и колониалната история на Мексико, националната еднаквост, душевността на мексиканеца.

 

„ Трудни любови “ Итало Калвино

По случай 100-годишнината от рождението на гениалния Итало Калвино, „ Колибри “ издаде сборника с разкази „ Трудни любови “. Изящният и необикновен жанр, оригиналността на въображението, разпалването на фантазията и една симпатична пикантност вършат тази книга извънредно четивна. „ Трудни любови “разкрива непозната страна от творчеството на обичания в целия свят италиански класик - той безусловно ни замайва с чувствеността на по този начин присъщата за сънародниците му мощна, всепроникваща, само че и някак свенлива и прикрита еротика от 50-те години на предишния век. Неговите разкази и повести дишат с любовната нега на боеца в отпуск, срещнал сякаш безразличната вдовица във влака, излъчват обожанието към очарователните, от време на време дръзки, различен път стеснителни италианки, които за писателя са същинските инициаторки на лудите и буйни любовни премеждия. Оригиналните сюжети следват един след различен като фрагменти от класическите италиански филми, завладели света. А прелиствайки „ Трудни любови “, читателят незабелязано се сеща и за великия Бокачо.

 

„ Живак. Романът “ Димитър Живков

След повече от 250 представления и над 10 години на сцена паметният моноспектакъл „ Живак “ на артиста Димитър Живков се преобрази в едноименна книга. Преплитайки интимната изповед на основния воин с колоритния, тук-там извънредно благополучен език на Северозапада, Димитър Живков съумява да сътвори цветен и пъстър каламбур от портрети и сюжети, в които смехът измива болката от разочарованията и тъгите на всекидневието.

„ Живак “ е шеметно занимателна история, в която се оглежда същинският български дух – недодялан, само че обективен. Роман, който ще ви разсмее, само че и ще излекува душата ви.

Продължава на другата страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР