Обединеното кралство ще смени днес за втори път министър-председателя си

...
Обединеното кралство ще смени днес за втори път министър-председателя си
Коментари Харесай

Защо британците не излъчиха чрез избори своя нов лидер?

Обединеното кралство ще смени през днешния ден за повторно министър-председателя си за последните няколко седмици, без да организира нови избори. Начело на страната застава Риши Сунак, третият министър-председател от септември насам. Тези рокади са вероятни поради характерния метод, по който действа английската парламентарна народна власт, отбелязва Асошиейтед прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Защо британците не излъчиха посредством избори своя нов водач?

Великобритания е разграничена на 650 изборни региона и по време на избори гласоподавателите означават в квадратчето представителя, който желаят да съставлява техния регион в Народното събрание. В множеството случаи това е член на една от главните политически партии в страната: Консервативната партия, Лейбъристката партия и " Либерални демократи ".

Партията, която завоюва болшинство от местата в Камарата на общините, сформира държавно управление, а водачът ѝ автоматизирано става министър-председател. Макар че са вероятни обединения, английската система за гласоподаване дава преимущество на двете най-големи обединения - консерваторите и лейбъристите. В множеството случаи една партия получава безусловно болшинство от местата, какъвто е казусът с консерваторите в сегашния парламент. Управляващата партия може да смени водача си съгласно личните си правила и този човек става министър-председател, без да е належащо да се организират национални избори. Последните парламентарни избори във Англия бяха през 2019 година и по конституция други не са нужни до 2024 година

Премиерът има пълномощията да свика предварителни избори, само че в случай, че Консервативната партия изостава доста от опозиционната Лейбъристка партия в последните социологически изследвания, Сунак едва ли ли ще го направи. Депутатите могат да провокират избори и посредством избор на съмнение към държавното управление в Камарата на общините, само че това ще изисква доста консерватори да гласоподават против държавното управление на личната си партия, което също се прави оценка като едва евентуално.

Какви са провокациите пред Риши Сунак?

Четирийсет и две годишният Сунак е някогашен министър на финансите и един път към този момент се бе кандидатирал за министър председател, само че беше надвит от тогавашната външна министърка в държавното управление на Борис Джонсън, Лиз Тръс. Неговата предшественичка Тръс беше свалена след единствено шест седмици на поста поради своята икономическа стратегия, която разклати финансовите пазари, провокира повишение на цената на живота за гласоподавателите и разгневи мнозина нейни съпартийци.

Борис Джонсън, който беше свален от власт през юли след серия от кавги и вътрешнопартийни несъгласия, възнамеряваше да направи неизмеримо завръщане на политическата сцена, само че се отхвърли от конкуренцията. Бившата министърка на защитата Пени Мордонт също взе присъединяване в акцията за установяване на петия министър председател на страната в границите на шест години. Англия е изправена пред неприятната композиция от криза и растящи лихвени проценти. Британската централна банка (Банк ъв Ингланд) пробва да се оправи с високата инфлация, а жителите с все по-високите цени и намаляващите приходи. При ръководството на новия министър-председател най-вероятно ще би трябвало да бъдат понижени разноските и увеличени налозите, отбелязва Ройтерс.

Едно от първите провокации пред Сунак ще е да покаже, че може да управлява Консервативната партия. Тя има болшинство в Народното събрание, само че е разграничена от различия по основни въпроси като Брекзит, имиграцията и ръководството на стопанската система. Някои от членовете ѝ ще са твърдо против увеличението на налозите, а други ще са срещу намаляването на разноските в сфери като опазване на здравето и защита. Спечелването на лидерския пост е единствено първата крачка по пътя към сближение на партията. Членовете ѝ прекараха години в спор между тях по отношение на напускането на Европейски Съюз, а последните двама водачи бяха отстранени поради вътрешни различия. През 2016 година Сунак поддържа Брекзит на референдума, само че някои членове на партията към момента го дефинират като прекомерно благосклонен към Европейския съюз.

По въпроса за търговията със Северна Ирландия към момента се водят договаряния с Брюксел. На Сунак ще му е мъчно да се контракти по този начин, че да се създадат промени по първичното съглашение за овакантяване, без обаче да разреши на Европейски Съюз да въздейства трайно върху търговията със Северна Ирландия. Той ще срещне компликации и със спазването на обещанията за следената имиграция към страната. Депутатите от Консервативната партия считат, че тя е факторът, който ще се окаже решителен на идващите избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР