Обединеното кралство обмисля да достави на Украйна британски танкове, за

...
Обединеното кралство обмисля да достави на Украйна британски танкове, за
Коментари Харесай

Скай Нюз: Великобритания обмисля да изпрати танкове на Украйна

Обединеното кралство обмисля да достави на Украйна английски танкове, с цел да се бори с съветските нахлуващи сили, съобщи " Скай Нюз ", цитирайки западни източници.

Дискусиите се водят " от няколко седмици " по отношение на доставката на бойни танкове Challenger 2.

Подобен ход би отбелязал забележителна стъпка в поддръжката на Запада за Украйна и би могъл да подтикне други съдружници в НАТО, по-специално Германия, да последват образеца.

" Това би насърчило другите да дават танкове ", споделил пред " Скай Нюз " украински източник.

Все още не е взето дефинитивно решение от държавното управление на Риши Сунак. Един източник допуска, че Англия може да предложи към 10 танка Challenger 2.

Украинският източник добавил, че това единствено по себе си няма да промени играта, само че въпреки всичко ще носи голямо алегорично значение. Западните страни дълго време отказваха да дават на Украйна танкове от боязън да не подбуден Русия към ескалация.

" Ще бъде добър казус да демонстрираме на другите - на първо място на Германия, с техните " Леопарди "... и " Ейбрамс " на Съединените щати ", сподели украинският източник.

Украйна от дълго време насочва претенции за всеобщо създаваните немски танкове Leopard II, употребявани от няколко европейски съдружници, в това число Германия, Полша, Финландия, Холандия и Испания.

Варшава и Хелзинки към този момент показаха предпочитание да доставят своите танкове Leopard на Киев, само че това изисква утвърждение от Берлин, защото Германия държи лиценза за експорт. Германският канцлер Олаф Шолц към този момент поддържа по-предпазлив метод към снабдяването на Украйна с оръжия от други страни като Обединеното кралство и Съединените щати.

Засега Франция е единствената страна, която оповести, че ще достави западни танкове на Украйна.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР