Обединени лицензирани български екскурзоводи настояват Министерството на туризма да осигури

...
Обединени лицензирани български екскурзоводи настояват Министерството на туризма да осигури
Коментари Харесай

Екскурзоводите искат 24 милиона лева компенсации от държавата

" Обединени лицензирани български екскурзоводи " упорстват Министерството на туризма да обезпечи директна отплата на хората за 14 месеца на база възбрана за работа. Това оповестяват в писмо до TravelNews от неофициалното обединяване. Те виждат тази поддръжка за екскурзоводите и планинските водачи по по-различен метод, по отношение на този за всички останали участници от туристическия бизнес. До този миг се предлага подкрепяне по съществуващите оперативни стратегии, само че за жалост този метод не може да се случи по справедливи аргументи. Голяма част от екскурзоводите и планинските водачи са физически лица, а не компании.

По ОПИК могат да бъдат бенефициенти само юридически лица/фирми, която не е подобаваща за непосредствено подкрепяне. Затова отпуснатите 3 млн. лева ще отидат към трите сдружения на екскурзоводите, в които обаче не членуват всички лица. ОПРЧР също не е вид, защото там целевите групи са главно безработни, младежи, уязвими и маргинализирани групи и там дейностите са ориентирани главно към образования и повишение на квалификацията. Остава единственото допустимо решение: сумите да бъдат давани непосредствено от националния бюджет, защото спецификата на специалността и практикуването ѝ не разрешава прилагане на пари от оперативните стратегии. Финансирането би трябвало да стане на база регистрацията в регистъра на екскурзоводите и планинските водачи към Министерството на туризма и това да бъде само и задоволително изискване, без да бъдат поставяни условия за спомагателни документи и критерии и други Става въпрос за по-малко от 2000 души.

От " Обединени лицензирани български екскурзоводи " дават примерна сметка. За 2000 индивида за 12 месеца по 1000 лева на човек ще трябват общо 24 млн. лева В момента огромна част от сътрудниците, които са без работа, нямат средства да си заплащат здравни осигуровки, което слага на риск както тяхното здраве, по този начин и на близките, разясняват от неофициалното обединяване.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Министерството на туризма направи пето заплащане към туроперат...

Извън помощите те упорстват за основаване на контролиращ орган в туризма -Туристическа полиция. Целта е той да управлява и хората, работещи като екскурзоводи без добита дееспособност. Точно в този миг това е от изключителна значимост, тъй като самоорганизиращите групи, които не се водят на никое място, а пътуват най-вече не съблюдават никакви ограничения. Протоколът за сигурност, който туристическият бранш съблюдава, не се ползва при тях, тъй като те не се управляват. Според тях в Закона за туризма би трябвало да залегне наложително групите в България да се водят от екскурзоводи, вписани в Националния туристически указател. Това ще помогне да отпаднат по този начин наречените водачи, които са чиновници на туроператори или наети неправоспособни лица.

Браншът желае още иницииране на ограничения за бъдеща претовареност на екскурзоводите. Този проблем стои пред хората към този момент 16 месеца. Това би трябвало да бъдат ограничения през Агенцията по заетостта като всеки екскурзовод самостоятелно да може да кандидатства по тях. КАто последваща мярка оферират да се инициира законова мярка за регистрация на колите до 8+1, с които да се позволи осъществяване на туристическа активност. Предложението е за лек автомобил 7+1 да има режим на регистрация, а не лицензия. Под режим на регистрация да са всички персонални транспортни средства до 8 места, които са благосъстоятелност на лица и компании регистрирани в Националния туристически указател, т.е. имащи право да правят туристическа активност. Вероятно ще има спомагателни механически условия и застраховки, само че това ще даде опция да се транспортират туристи при осъществяване туристическа услуга/дейност. За по-големите 8+1 да се реши казуса с минаването им на лицензен режим.

Според екскурзоводите е неотложно да се вкара в Наказателния кодекс глоба за транспортните компании, извършващи услуги на групи без лиценз за туроператор. Предоставянето на транспортна услуга на разположение, което няма лиценз за осъществяване на туристическа активност, само че извършващо такава е съучастничество. Такива са всички групи по ползи, клубове, и други организиращи екскурзии и почивки без лиценз и наемащи за своя сметка автобусен транспорт. Освен това по този метод транспортните компании подтикват сивия бранш в туристическия отрасъл.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Бизнесът на туроператори и туристически сътрудници у нас е изправен пред мъчителен колапс в резултат на з...

На последващо място продължава да съществува казусът със възнаграждение на входни такси при посещаване на забележителности и музеи от екскурзоводите. Този проблем е остарял и доста сериозен. При посещаване с групи или самостоятелно желаеме при показване на карта на екскурзовод издадена от МТ, да не се заплаща входна такса, тъй като това посещаване е работно. Браншът желае да отпадне наложителния ПСР тест при пътешестване отвън България за екскурзоводите вписани в Научно-техническо разузнаване както това е за водачи, стюарди и транспортен личен състав при пътувания зад граница, когато извършват служебните си отговорности.

Те оферират още да се организира разяснителна акция кои са екскурзоводите в България, кой има право да работи като подобен с туристи и къде те могат да ревизират дееспособен ли е. Тази акция ще помогне да се преборим със сивия бранш в нашата работа. Предлагат още да се предложи законодателна мярка, предвиждаща глоба на лица и транспортни компании, отдаващи чартърен превоз на групи и лица, извършващи туристическа и екскурзоводска активност без право за осъществяване на такава. Тази мярка ще помогне да се преборим със незаконните уредници на екскурзии, които няма по какъв начин да ги вършат без транспорт.

В предложенията са залегнали и да се работи интензивно с общините, в тенденция в стопанисваните от тях туристически забележителности, да се наемат екскурзоводи с право да работят като такива, което сега не е процедура. Това ще издигне имиджа на България като туристическа дестинация. Проблем, с който непрестанно се сблъскват, работейки в България, е непригодността на множеството обекти за посещаване на хора с увреждания, детски колички и липса на тоалетни. За да бъде развиван туризъм на европейско равнище, това би трябвало да се промени.

Проблем, който също стои пред тях е неналичието на надзор на работните часове на водачите на рейсове. Също по този начин неналичието или не добре направените указателни табели по пътищата. Особено такива за забележителности, които са обекти на Юнеско. И не на последно място стои преразглеждането на наредбата за екскурзоводите. На нейна база всяка община, стопанисваща забележителност може да наема лица без обучение на служба екскурзовод в обекта, сключвайки с тях трудов контракт за тази позиция. Това слага в неравностойна позиция всички вписани в Научно-техническо разузнаване и държали изпити за дееспособност.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР