Oжесточени преговори между ромите от село Войводиново и местните жители

...
Oжесточени преговори между ромите от село Войводиново и местните жители
Коментари Харесай

Инфарктни часове за циганите от Войводиново

Oжесточени преговори между ромите от село Войводиново и местните жители се очаква да се състоят в понеделник в община „ Марица” в Пловдив. За 10 часа е насрочена срещата им в присъствието на кмета на общината Димитър Иванов.

Предстоящата среща бе договорена по време на инфарктния съботен ден, когато 15-тина ромки с деца се върнаха в махалата в селото и по този начин провокираха търпението на местните жители, пише " Монитор ".

Предложението за преговорите в понеделник дойде от зам.-кмета на община „ Марица” инж. Петър Минев. Около 16 часа в съботния ден той успя да убеди ромите, предвождани от двама мъже от „ Столипиново”, да се приберат обратно там, откъдето са дошли. „ Елате двама – трима на срещата. Не е нужно да идвате всички, които сте сега тук”, ги убеждаваше инж. Минев. С него се съгласиха почти мигновено Сава Бошнаков, който се представи, че е от Българския хелзинкски комитет и колегата му Асенов. Двамата бяха дошли заедно с ромките с малки деца и защитаваха пламенно позицията, че изгонените имат право да се върнат в незаконните си къщи.



„ Имат 7-дневен срок на обжалване, през който, докато не се произнесе съдът, те могат да живеят тук. Защо да не живеят в къщите си?”, говореше Бошнаков на зам.-кмета Минев и на кмета на Войводиново Димитър Тосев. В същото време ромите попитаха кмета на селото как така къщите им са незаконни, а са записани като адресна регистрация в личните им карти, които размахваха пред Тосев.
„ Няма нормално вече. Вие трябва да се научите как се строят къщи, как се плащат данъци, как се плаща данък смет. Колко данък смет и данък сгради сте платили? Колко? Къде ти е разписката? Хората от това негодуват”, им заяви в отговор кметът на село Войводиново. „ В понеделник ще се съберем да обсъдим ситуацията в община „ Марица”. Също в понеделник ще обявим къщите им за опасни за обитаване, за да не се върнат пак”, го допълни зам.-кметът Минев.



До напрежението във Войводиново се стигна, след като на Богоявление двама роми нападнаха и пребиха жестоко командоса Валентин Димов. Братята побойници Асен и Борис Пакетови бяха арестувани, но след тяхната жестокост жителите на Войводиново се вдигнаха на бунт. В селото отиде лично и вицепремиерът Красимир Каракачанов, а община „ Марица” започна да събаря незаконните ромски къщи. Обитателите им тогава се изселиха доброволно от селото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР