Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента,

...
Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента,
Коментари Харесай

Радев: Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание за Северна Македония

„ Нямаше да получим френското предложение, което е най-хубавото досега, в случай че България не беше отстояла ветото в два съвета за разширение с ясна позиция предходната година. Нашите европейските сътрудници към този момент споделят тази позиция – че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и отбрана не може да бъде единствено двустранен сред РСМ и България, а би трябвало да бъде повдигнат на равнище Европейски Съюз “, разяснява пред публицисти президентът Румен Радев.

Той направи апел българските политици да не бързат да афишират историческа победа, тъй като смяната в конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция.

„ Трябва да е ясно, че този развой се базира на два значими документа – първият е преговорната рамка, който е ангажимент и се създава от Европейски Съюз. Вторият е двустранният протокол, който е наш ангажимент и се залага като неразделна част от преговорната рамка. “

Радев посочи, че поддържа френското предложение като преговорна рамка, само че то зависи от двустранния протокол, а по думите му той не дава задоволителна гаранция за нашите ползи.

„ Към момента предлаганият двустранен протокол не дава задоволителни гаранции за отбрана на нашия интерес “, съобщи Радев.

Той прикани Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание, а всички виновни институции да залагат изчезналите причини в двустранния протокол.

„ Призовавам виновните институции да заложат изчезналите параметри в този двустранен протокол, тъй като, в случай че той не бъде обновен, самата преговорна рамка се обезсмисля, тя е рамка. Призовавам Министерския съвет да не се крие зад Народно събрание, той е водещата институция и чакаме да вземе ясни и виновни решения “, акцентира Радев.

Той направи и апел към политиците в РСМ.

„ Обръщам се към политиците в РСМ: време е за политическо водачество и да се носи отговорност в името на бъдещето, тъй като пътят към Европа е път напред, а не обратно “, съобщи Радев.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР