Нямаме в момента недостиг на свободни КОВИД легла – както

...
Нямаме в момента недостиг на свободни КОВИД легла – както
Коментари Харесай

Зам.министър увери: Няма недостиг на ковид легла

Нямаме сега дефицит на свободни КОВИД кревати – както за интензивно лекуване, по този начин и за неинтензивно. Това заями д-р Александър Златанов, зам.-здравен министър. В " Пирогов " няма, на различен места има. В събота вечер уточнихме, че има задоволително свободни кревати, настоя доктор Златанов, съгласно който " е малко евентуално " за малко над едно денонощие обстановката да се е трансформирала по този начин, че в този момент да разбере, че в лечебни заведения, в които е имало свободни коронавирус кревати, към този момент да няма.

Какво става при привършване на леглата – откриваме нови, сподели доктор Златанов пред bTV. Планът е да се разкриват " деликатно " кревати, колкото е допустимо преди да бъде спряна рутинната (планова) активност и да се мине единствено на незабавната помощ. По-рано, началникът му, служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров сподели пред Българска национална телевизия: " Капацитетът на софийските лечебни заведения не е привършен и могат да бъдат разкрити още кревати в този миг ".

Днес, 18 октомври, в 14:00 часа следва съвещание на Експертния съвет към здравното министерство, на което да се обсъдят и да бъде реализирано единодушие за нови ограничения против ковид. Засега единият метод е да има зелен документ на всички места, които са рискови за разпространяване на болест. Д-р Златанов уточни като такива места и обществените домове, и лечебните заведения. Специално за лечебните заведения, зам.-здравният министър сподели, че се обмисля медиците да са или наложително имунизирани против ковид, или да си вършат тест за достъп до работното им място. Говорено е и със спортните федерации за техните събития, за заведенията, за хотелите. Попитан дали сигурно ще има зелен документ, отговорът беше, че не желае да изпреварва решенията на Експертния съвет. 

По думите на доктор Златанов, антигенните проби костват сред 3,50 лева и 5 лева на численост. Но и той, както доктор Кацаров, направи конкретизиране - за взимане на проба и за качване на резултати за зеления документ ще се заплаща, като доктор Златанов допусна, че това значи 5 лв., само че зависи от лабораториите. 

Както и Кацаров, доктор Златанов увери, че до дни за болнично лекуване ще влезе препарат моноклонално антитяло. Той не посочи кое е лекарството, само че доста се приказва за " Молнупиравир " на Merck. Идеята на лекарството обаче е да стопира размножаването на вируса в тялото и надлежно то би трябвало да се взема допустимо най-рано, а не когато се е стигнало до тежко положение. Рискът като се разболееш без ваксина е 90 към 10 да влезеш в болница, болестта да протече тежко, съобщи доктор Златанов. Но не можа да отговори какъв брой пари е дала страната за поощряване на имунизацията против ковид. И повтори позицията, че съществуването на антитела не подсигурява, че ти си предпазен против вируса, написа Actualno.com.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР