Нямаме ли донорство на органи, няма да имаме успех. 15%

...
Нямаме ли донорство на органи, няма да имаме успех. 15%
Коментари Харесай

Пациентите за трансплантации ще имат две опции - операция в чужбина или с чужд екип у нас

Нямаме ли донорство на органи, няма да имаме триумф. 15% от листата на чакащите в Европейски Съюз умират. Евротрансплант всяка година трансплантира 7 хиляди органа, само че въпросът е да влезем там. Затова ни би трябвало донорство. Оптимист съм - на най-високо равнище се е поел задължението да се извършват нещата. Няма да има спънки, нито финансови, нито административни. Това изясни Михаил Христов, шеф на Агенцията по трансплантациите.

" Има кореспонденции и ангажименти, само че на практика няма реализиран резултат. Има пращане на писма. Агенцията е от 25 индивида, вътре има трима лекари. Нещата са завършили с преписка и ние имаме отвод от лечебните заведения. В писмата е посочено, че заради фрапантния спад на донори в самите страни не могат да правят трансплантации ", изясни още той.

Постигната е спогодба с екип от Истанбул, който да прави трансплантации у нас и да образова български лекари. Разговори се водят и с екипи от лечебните заведения в Рим, Париж, Хановер и Виена.

По думите на Христов, в случай че страната ни е имала контракт с тези лечебни заведения, без донори отново не е могло да се помогне на чакащите за трансплантация.

Директорът на Агенцията по трансплантациите заяви, че у нас е бил екип на турската болница " Мемориъл ", с цел да ревизира базата. Специалистите били на мнение, че такава база не са виждали и в Швейцария. Това, което е доста значимо сега, е България да има доста добър предтрансплантационен и следтрансплантационен екип. Здравните управляващи плануват пациентите да имат две благоприятни условия - да отидат в чужбина или у нас да пристигна екип.

Христов напомни, че в България са осъществени 52 трансплантации на сърце. По думите му не е правилно, че трансплантацията на бял дроб е по-сложна.

Той посочи, че двама души от чакащите за белодробна трансплантация са в доста тежко положение.

Христов добави, че страната ни има спогодба с клиника в Рим, чака се съглашение с тази в Париж и се чака отговор от болничното заведение във Виена.

Директорът сподели още, че особено за белодробните пациенти се получават разминавания в лекарските мнения и по тази причина са направени консилиуми сред обособените лечебни заведения.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР