Нямам притеснения, че ще има проблеми при одита на Европейската

...
Нямам притеснения, че ще има проблеми при одита на Европейската
Коментари Харесай

Танева уверена за изпълнението на правилата на ЕК

Нямам терзания, че ще има проблеми при одита на Европейската комисия (ЕК) по отношение на африканската чума при свинете. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танев в изявление за БНР във връзка идния одит на (ЕК) в България в интервала 21 септември-3 октомври.

Тя отхвърли опцията да се основат каквито и да е компликации, защото употребяваните от България ограничения за преодоляване на вируса африканска чума са утвърдени от Комисията. „ Експертите, които бяха на посещаване при нас, трансформираха проекта във връзка с дивата свиня и там променихме ограниченията, които се ползват “, разясни министърът. По мотив напрежението във връзка със стопанствата „ заден двор “, Танева изясни, че съгласно еврокомисар Андрюкайтис тематика, обвързвана с противозаконните стопанства не съществува за Европейска комисия.

„ Не следва да има въобще противозаконни стопанства, а пък камо ли да приказваме за обгръщането им в тези превенционни проекти или незабавни ограничения за поддръжка “, изясни тя. Министърът сподели още, че все пак еврокомисарят е показал схващане по обстановката с персоналните стопанства, които не са регистрирани и нямат ограничения за биосигурност.

„ Еврокомисарят ни изслуша, задълбочи се в това, което предлагаме като ограничения и благоприятни условия, които би трябвало да реализират избрана европейска цел, цел във връзка с битката с АЧС, а това е биосигурността “, изясни тя.

Танева добави, че в превенционния проект за 2020 година ще бъдат препоръчани ограничения, които са за в посока на биосигурност на дребните стопанства: „ Ще би трябвало да ги защитим и да намерим тяхното обосноваване в европейското ветеринарно законодателство, с цел да получим тази поддръжка “, добави още тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР