Нямам нищо против да има различни мнения, дори много активно

...
Нямам нищо против да има различни мнения, дори много активно
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев за ФАКТИ: Постоянното говорене по темата Ковид не е информационна кампания

" Нямам нищо срещу да има разнообразни отзиви, даже доста интензивно влизам в полемики с разнообразни отзиви. Проблемът ми е, когато хората употребяват така наречен " разнообразни обстоятелства ", които не се обосновават на действителността ". Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ пулмологът доктор Александър Симидчиев, който безспирно просвещава за задачите на битката с ужасната пандемия, която върлува към този момент съвсем 2 години.

" Ние може да имаме едни и същи обстоятелства и да ги тълкуваме от разнообразни гледни точки, само че не да имаме лични обстоятелства. Например, когато виждаме какво се случва след имунизация - трагично понижава броят на хоспитализациите и смъртността, и някои да споделя, че след имунизация се усилва смъртността е безусловно недействителен " факт ", т.е. той не съществува като подобен и няма по какъв начин да се дискутира по него. Трябва да имаме разнообразни отзиви по даден въпрос, само че да употребяваме едни и същи обстоятелства, тъй като обстоятелствата са обективната действителност. А обстоятелствата са, че в страните, където има широкомащабна имунизационна акция, хората не престават да боледуват, само че те боледуват доста по-леко, влизат в лечебни заведения по-малко и смъртността е доста ниска. За това страните в Европа, които са с високи равнища на имунизация, имат смъртност, която е от порядъка на едноцифрени цифри на дневна база на милион, а ние имаме трицифрена ", разясни за следващ път доктор Симидчиев.

" Допуснахме рецесията да стигне до стадий, когато към този момент не става въпрос да си приказваме, а става въпрос за дейни, лидерски дейности. Вече не е въпрос на съвещания, а на използване на ограничения, с цел да лимитират разпространяването като скорост, тъй като здравната система изрично към този момент е претрупана, няма места по лечебните заведения. От друга страна, през днешния ден смъртността бележи следващ нов връх - 310 индивида, и когато някой каже: " Е, да, де, но това е, тъй като е вторник ", това на мен ми звучи извънредно неприятно, тъй като без значение какво е и кой ден е, това е връх ", съобщи още медикът.

" Смъртността се усилва изрично. Виждаме го като сбор починали, като сбор инфектирани и стигнахме дотук поради това, че сме извънредно разграничени като общественост. Трябваше да има единение, в това число в лекарското съсловие ", добави той.

" Имахме задоволително време. Аз от не по-малко от 8-9 месеца приказвам едно и също нещо и то е, че ние би трябвало да осведомяваме хората структурирано, не да приказваме по тематиката. Това, че непрекъснато приказваме извънредно доста по тематиката Ковид, не е осведомителна акция. Това е информативен звук, при който всеки приказва нещо и в действителност хората не могат да се ориентират. Недоверието се генерира от там. Ние нямахме структурирана акция за разяснение, която да е въз основата на потребностите на хората ", регистрира пулмологът.

Д-р Александър Симидчиев бе безапелационен, че е нужно водачество, което без значение от възможното въздействие върху изборния резултат на 14-ти ноември, да каже, че се взимат научно основани ограничения за понижаване скоростта на пандемията, които ще се употребяват досега, в който могат да се вземат другите ограничения за ограничение на опцията за разпространяване на вируса.

" Колко по-късно става, толкоз по-крути би трябвало да бъдат ограниченията ", означи медикът, който бе безапелационен, че пандемията към този момент е отвън надзор.

" Ако през днешния ден имаме 6000 публично регистрирани като новозаразени, действително новозаразените са евентуално не по-малко от 9000, просто тъй като 1/3 не стига до регистрация в системата ", изясни доктор Симидичев.

Той разяснява и румънския неуспех в битката с пандемията от Ковид:

" Провалът е значително подобен (б.р. с нашия), тъй като народите, които са по-недоверчиви към централните властови структури, към системата на опазване на здравето като цяло, са склонни да разчитат повече на себе си. А пандемията е публичен развой, тя визира като боледуване индивида, само че се популяризира и цялата ѝ динамичност е обвързвана с общността ни. Пиковете, които се получават, са на база на нашето държание. Вирусът не се мени, той е еднакъв, и това дали ще тръгне нагоре или надолу зависи от нашето държание. За това публично здравните ограничения могат да повлияят на хода на пандемичния развой. Трябва да сме зрели като общество ".

" Изисква се известно равнище на социална отговорност, с цел да можем да се оправим с този проблем. Ако ние нямаме равнището на социална отговорност, би трябвало да се стартира да се работи като в детската градина. Буквално ", установи медикът.

" Да, младите може и да не загинат, само че възрастните умират в големи проценти. За това, в случай че сме публично виновни, в това число и към възрастните, би трябвало да съблюдаваме ограничения. Не единствено поради себе си, а поради нас като общество ", повтори той за обществото ни за следващ път.

" Имаме уроците от цялото развиване на актуалната медицина досега. Има две неща, които са довели до увеличение на междинната дълготрайност на живота - едното се назовава чиста вода, а другото се назовава имунизации. Това са двете неща, които удължиха човешкия живот дотук ", съобщи доктор Симидчиев в подтекста на измеримото понижаване на междинната дълготрайност на живота в света, което пандемията аргументи.

" Ако ние предотвратяваме боледуването, ще живеем дълго. Богатите живеят по-дълго не тъй като се лекуват по-добре, а тъй като профилактират доста от болесттите си. Профилактиката и предварителната защита са сигурно и най-евтината, и най-безопасната мярка, с цел да може да удължаваме живота, да понижаваме страданието и в края на краищата да използваме пълноценно ресурса наименуван живот ", добави той.

" Здравеопазването е национална сигурност. Без здраве, нищо друго няма значение ", заключи доктор Александър Симидчиев.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР