Няма спор, че бадемите са суперхрана. Консумацията им в световен

...
Няма спор, че бадемите са суперхрана. Консумацията им в световен
Коментари Харесай

Тъмната страна на бадемите

Няма спор, че бадемите са суперхрана. Консумацията им в международен мащаб е повишена толкоз доста, че през днешния ден те са по-популярни от всеки път и даже надминаха фъстъците, които до напълно скоро бяха невиждан любимец.

И с причина – ежедневното им похапване понижава риска от сърдечно-съдови болести, поддържа оптимални равнища на мастни киселини в организма ни, грижи се за външния ни тип. Едновременно с това тези ядки са вкусни и засищащи, пазят от хронични болести като диабет и нервнодегенеративни като Алцхаймер.

Освен всички резултати на предварителна защита бадемите са богати на фибри, антиоксиданти, витамин Е и флаваноиди. За тях се счита, че понижават преждевременната смъртност с повече от 20%.

 Най-голямата бадемова плантация в Калифорния

Всички тези обстоятелства потвърждават изгодите от бадемите. Според последни изследвания обаче те имат и тъмна страна. И тя се дължи точно на всички тези изгоди, които стават все по-известни. Така, с цел да отговори на търсенето, промишлеността стартира всеобщо произвеждане на тези ядки.

Те произлизат от Калифорния – точно там се създават най-вече от бадемите, които срещаме на пазара. Всяко бадемово дръвче изисква големи количества вода. През последните интервали на суша, порастват и терзанията, свързани с производството на бадеми. А точно – планетата няма този запас, който да дава отговор на търсенето на тези ядки на пазара. Това значи, че все по-голяма част от бадемите са генномодифицирани. А това автоматизирано води до заливане на пазара с храна, продаваща се поради положителната си популярност, само че с доста по-ниско качество, което не дава отговор на условията на купувачите.

Расте и цената на бадемите. В Англия бадемовото мляко нараства с близо 80% единствено за една година. Изчислено е още, че камион с бадеми коства над 160 хиляди евро.

 Консумация на бадеми

Друг проблем – засиленото засаждане на бадемови дръвчета изисква доста пчели, които да ги опрашат, с цел да имат плодове – или ядки. Колониите от пчели през последните години обаче стремително понижават.

Затова специалистите поучават да понижим потреблението на бадеми – първо, поради растящите цени; второ, поради невъзможността за качествено произвеждане. Вместо това можем да консумираме и други ядки - орехи, кашу, шамфъстък. Всички те имат също толкоз удобно въздействие върху здравето ни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР