Няма съмнение, че цените, които се заплащат за пренос и

...
Няма съмнение, че цените, които се заплащат за пренос и
Коментари Харесай

Удар по джоба на българина! Шефът на КЕВР: Увеличаваме цените, съобразяваме се с инфлацията

Няма подозрение, че цените, които се заплащат за транспорт и систематизиране, ще бъдат увеличени. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов по време на кръгла маса в София, отдадена на развиването на електроенергийните мрежи и мрежовите услуга, предава Труд.
По думите му цените за транспорт и систематизиране ще бъдат увеличени, тъй като през последните години има внезапно повишение на инфлацията и регулаторът ще се съобрази с това. Според Иванов обаче това не може да покрие нарасналите разноски на мрежовите услуги в размера, в който би трябвало да бъдат осъществени. Вторият метод за финансиране за развиване на мрежите е посредством европейските фондове.
Новите трендове за развиване на мрежите са в няколко посоки. Иванов уточни, че би трябвало да се изградят системи за предпазване на сила. Освен това би трябвало да се усъвършенства ръководството на потреблението на електрическа енергия, което изисква директно присъединяване на потребителите и съществуване на интелигентни измервателни уреди. Мрежата би трябвало да се усъвършенства и да стане все по-децентрализирана, декарбонизирана и цифровизирана.
Председателят на КЕВР добави, че казусът за развиването на мрежите не е единствено в България. По думите му проучванията са посочили, че до 2040 година в света би трябвало да се удвои дължината на електропреносните и електроразпределителните мрежи, което значи, че би трябвало да се изградят 8 млн. км нови мрежи в Европа. Това идва да ни покаже, че казусът не е единствено български, съобщи Иванов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР