Няма съмнение, че най-голямото и най-популярно колоездачно състезание в света

...
Няма съмнение, че най-голямото и най-популярно колоездачно състезание в света
Коментари Харесай

Обиколката на Франция за жени се завръща догодина

Няма подозрение, че най-голямото и най-популярно колоездачно съревнование в света е Обиколката на Франция. През юли Тур дьо Франс беше извоювана за втори следващ път от словенеца Тадей Погачар от тима ОАЕ Емирейтс, който по-късно стана и олимпийски първенец. Друга от значимите вести, която се разяснява в средите на колоезденето, е завръщането на дамите в Тура.

Наскоро беше доказано, че конкуренцията, първа от подобен мащаб след 1989 година, ще стартира на 24 юли и ще бъде в 8 стадия. В първия от тях състезателките ще финишират на “Шан-з-Елизе ” в Париж. Малко по-късно в същия ден там ще е и обичайният край на последния стадий за мъжете.

“Длъжни сме да предложим на най-хубавите в женското колоездене събитие, способно да подчертае качествата на изключителните първенци ”, съобщи Кристиан Прюдом, шеф на надпреварата ", представен от в. “Екип ”.

Според Прюдом летният интервал ще разреши на доста хора да следят конкуренцията в действително време – край трасето или по малкия екран. Вече има съглашение Тура за дами също да бъде предаван онлайн от каналите на France Télévisions.

Основният залог за уредниците, предстоящо, остава икономическият баланс.  “За да се задържи в календара, Обиколката не би трябвало да губи пари. Иначе “ще почине ”, както през 80-те. Предизвикателството е да се сътвори съревнование, което може да продължи 100 години. Ето за какво желаеме то да се организира по трасето на мъжете. Така по-голямата част от тв каналите, които излъчват Тура, ще отразяват и дамите ”, прецизира Кристиан Прюдом.

Събитието към този момент е с обезпечени няколко колегата. Сред тях са онлайн платформата за фитнес Zwift, както и LCL, Leclerc, Liv Cycling, FDJ, Tissot.

Първият опит за сходно съревнование е изработен през 1955 година. Тогава колоездачките изминават 5 стадия сред Рамбуйе и Мант, със междинна дължина към 75 км. Победителка е британката Мили Робинзън.

Следва пауза чак до 1984 година, когато, след 18 стадия с обща дължина над 1000 километра, в Париж победи Мериън Мартин от Съединени американски щати. На идващия ден общата им фотография с спечелилия при мъжете Лоран Финьон (Фр) е по първите страници.

Годините сред 1985-а и 1989-а са белязани от огромното съревнование сред Мария Канинс (Ит) и Жанин Лонго (Фр). Италианката печели две следващи победи, последвани от “хеттрик ” на именитата французойка, която има безбройни триумфи и в колоезденето на писта.

После надпреварата се организира до 2009 година (без 2004 г.), само че под други имена и има надалеч по-малък престиж.

Подробностите за новото събитие, в това число точния маршрут, ще бъдат разкрити на 14 октомври в Париж, когато ще бъде и представянето на Тур дьо Франс 2022 за мъже.
 Олимпийски игри в сянката на Covid и скептицизма

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР