Няма пряка военна заплаха, няма заплаха за националната сигурност, но

...
Няма пряка военна заплаха, няма заплаха за националната сигурност, но
Коментари Харесай

Драгомир Заков: България е жертва на хибридна война



" Няма директна военна опасност, няма опасност за националната сигурност , само че има опасности и тези опасности би трябвало да бъдат осъзнати. Когато се води война на няколкостотин километра от българската граница, рисковете са високи. " Това сподели в изявление за БНР министърът на защитата Драгомир Заков. 
В предаването " Преди всички " Драгомир Заков разяснява, че  Молдова е " евентуална рецесия, която може да се развие, а Балканите постоянно са в обсега на евентуална дестабилизация " , само че в този момент сме се фокусирали на изток, където е " отворена раната ".

Заков уточни, че няма опасения, че " ще останем без подпомагане от нашите съдружници " за защитата на българското небе.

Във връзка с решението на Народното събрание за помощта, която страната ни ще окаже на Украйна, Заков съобщи:

" Не мисля, че Въоръжените сили станаха жертва. По-скоро стана жертва единството измежду българските жители. Получи се едно разделяне по тази тематика.  Проекция на това разделяне е компромисът, който се търсеше в Народното събрание . "

Запитан би трябвало ли да има решение на Министерския съвет след решението на Народното събрание министърът на защитата сподели, че това " зависи от съответните параметри, които ще уговорим ".

Относно ремонта на украинската военна техника у нас Драгомир Заков посочи, че  по време на аудиенция от украинска страна идната седмица   ще бъдат разисквани детайлите  – да вземем за пример по какъв начин ще става превозването, а украинската страна ще бъде осведомена с опциите на нашите фабрики.

" По никакъв метод няма да бъде компрометирана националната сигурност ", увери той.

По думите му " това ще бъде  много сериозна крачка в поддръжка на нашите предприятия ".

В отговор на въпрос за изказванията на президента Румен Радев, свързани с решението за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, военният министър изрази мнение, че е " прекомерно да се каже, че България ще бъде въвлечена в стандартна война ".

" България от дълго време е в хибридна война. България е жертва на хибридна война . Резултатът е страхът в българското общество, че някой може да ни нападне. "

Като досегашен дипломат на България в НАТО Драгомир Заков сподели, че не е видял " каквато и да е цепнатина " в уговорката на НАТО по член 5 за взаимна защита.

 Драгомир Заков (в средата) с американски и български военни Снимка: БГНЕС

Съюзниците ни вършат задоволително за нашата войска , счита военният министър. Той заяви, че се работи със съдружници, с цел да може  да се удължи потреблението на МиГ-29 .

" Целта е българските Военновъздушни сили да не губят качества . Има 110-годишна история на Военновъздушни сили. Би било ужасяващо да стигнем до загуба за качества. "

" Имам цялостно доверие в боеспособността на Българската войска ", съобщи министър Заков в Деня на храбростта и празник на Българската войска.

Той добави, че няма забележки към Служба " Военно разузнаване ".

" Водя разговор с всички парламентарни сили , в това число с опозиционните партии. Винаги вратата ми е била отворена. Диалога няма да го спра и в бъдеще ", заявява министърът на защитата. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР