Няма причина да сменяме министри, вършат си работата, категоричен е

...
Няма причина да сменяме министри, вършат си работата, категоричен е
Коментари Харесай

Денков разплака народа: Задълбочи ли се конфликтът в Израел, ще има отражение и при нас!

Няма причина да сменяме министри, правят си работата, безапелационен е министър председателят.
Приоритетът ни бе да изтеглим нашите съграждани от Израел. Да, в случай че този спор се задълбочи, което е допустимо, това ще има отблясъци и би трябвало да го имаме поради като опция за идващата зима.
Това сподели министър председателят Николай Денков, който в този час дава отговор на въпроси на жители и публицисти във фейсбук във връзка навършените 4 месеца от заклеването на държавното управление.
Поетапното вкарване на неруски нефт ни дава опция да отреагираме, сподели още министър председателят за това дали би трябвало да се анулира решението да спре дерогацията на съветски нефт.
Инфлацията се дефинира най-много от интернационалните цени на нефта и в случай че цената още веднъж стигне до 96-100 $ на барел, ще има отражение. По отношение нахраните е значимо да поддържаме българското произвеждане, изключително по-малките производители, защото това ще понижи вноса извън, акцентира той.
Трябваше да рестартираме съвсем всички браншове без изключение, това, което виждаме като проблеми в енергетиката, в договарянията с аграрните производители е, че има доста проблеми, които са замитани под килима и ние няма да ги крием, продължи той.
Миньори и енергетици бяха лъгани години наред, че всичко може да продължи, както до момента, само че не може. Неслучайно Китай е най-големият производител на фотоенергетици, измененията се случват оттова. Затова е значимо и ясно да се разбере – измененията ще се случат, тези териториална проекти в действителност оказват помощ на тях да се приспособяват по-добре към тези промени, акцентира той.
Повече няма да затваряме административно толплоелектрически централи. Трябва да поддържаме енергийната сигурност и с въглищните централи, това са години напред, по-късно има години за рекултивация на мините. Това са промени най-малко до 2043-2045 година Докато не стартираме да търсим решенията дружно, няма по какъв начин да има прогрес, настоя той.
Докато се търсят политически дивиденти от обстановката, както е с вота на съмнение, както е с кметската акция за Старозагорския район и някои други райони, всеки ще гледа да вдигне напрежението, който няма какво друго да предложи на хората. Като нямате положителни хрумвания пробвате това – да плашите хората, сподели той.
Истинският проблем е, че тези решения не са обяснявани на хората, на тях им е обещавано нещо, което не може да се случи и те в този момент са откровено сюрпризирани. Това е все едно да държите един телефон, който е към момента със шайба, а от другата страна да са мобилните телефони и да кажете – в този момент недейте да ползвате мобилните, тъй като още имаме старите. Ясно е, че ще има преход и този преход би трябвало да стане с грижа за хората, това е, което се опитваме да създадем, настоя министър председателят.
Работи се по строителство на пътища, само че не с такава активност, каквато желаеме. Причините са две. Едната е, че в годините обратно нямаме съответните бумаги, както е при Автомагистрала Хемус. Това затруднява продължението на тази активност, тъй като който разреши да се строи повече, той може доста елементарно да бъде даден на прокурор за това, че работи върху нелегално строителство. Другият проблем е, че когато се разгласят огромни поръчки, както направи министър Цеков, всичко се апелира оптимално и по този начин се забавят периодите, за са започват поръчките. Имат интерес компании, които са привикнали да получават поръчки доста над себестойността, тъй като това им разрешава да имат по-голяма облага и тя да се разпредели към политически играчи, които им обезпечават поръчките. Това е проблем, с който се борим. По инхаус поръчките работна група приготвя решения, те се разискват с депутатите. Строи се сега, отпуснаха се средства към общините, има средства и за зимно разчистване, увери той.
240 млн. даваме за учебни заведения и детски градини, 240 млн. за студентски общежития – всичко това са финансови стратегии, които стартираме, само че те изискват планове. Често се случва парите да ги има, само че да не се употребяват, тъй като няма план. Затова и общините би трябвало да са подготвени, сподели той.
Има механизми, които няма да разрешат повишаване на тока. цената е закрепена доникъде на 2024 година, а по-късно механизмите няма да разрешат повишаване с повече от 1 до 2%. След това като изтече периода от 2026 година още веднъж имаме механизми, които разрешават да се компенсират потребителите сходно на това, което употребяваме за бизнеса сега. В същото време би трябвало да създадем конкуренция сред производителите и разпространителите на ток. Системата ще е доста сходна на това, което има с мобилните оператори – в случай че ви устройва, си оставате при вашия, в случай че намирате някой, който ви предлага по-евтина услуга, може да се прехвърлите, сподели Денков. И акцентира, че е работа по закон на разпределителните сдружения да се занимават с електромерите, а не на хората, предава 24 часа.
Проверих каква е обстановката със заплатите в Национален статистически институт. Оказа се, че 2019, 2020, 2021 година, 2022 година те са имали постоянно нарастване с по 10% за всяка една от тези години, за разлика от други администрации. Също по този начин 2/3 от техните чиновници, които е трябвало да бъдат на терен през пандемията, са получили едно в допълнение нарастване с 30%. Аз разбирам терзанието. Но в случай че погледнете сумарното нарастване по отношение на сумарната инфлация, то нарастването е по-голямо. По никакъв метод не споделям, че това е задоволително, само че се опитваме да балансираме заплатите в администрацията и да няма огромни разлики, сподели министър председателят.
В България имаме огромен проблем с броя на тежките произшествия. Отнемането на колите е процедура, която се употребява и в други страни. Когато се задържат колите това, което е меродавно, са кръвните проби. Усилията, които трябваше да поставим, бе те да излизат бързо. Ще има явен кръвен тест и ще демонстрира дали има корист. Ново съоръжение за лабораториите чакаме до няколко месеца, акцентира той. И подсети, че от ВМА са поели ангажимент към него да наемат още хора, с цел да създадат работата на три смени и пробите да излизат по-бързо.
Относно състезанията за шефове, които би трябвало да се проведат на десетки места в страната, само че бяха блокирани поради обжалването на новата разпоредба за тях, Денков сподели: Имаме извънредно решение на съда и сега на публично разискване е сложена променената разпоредба. Срокът бе 19-20 октомври за оферти и евентуално през ноември-декември може да се разгласят нови състезания. Интересите са, че след приемането на новия Закон за предучилищно и учебно обучение, беше употребена системата, с цел да се назначават лица с политически подкрепи. За страдание, както на доста други места, се оказа, че посредством общински администрации, РУО, могат да се назначават шефове с партийни пристрастия и това се оказа всеобща процедура. Идеята на новата разпоредба бе това да се избегне, да има друга процедура, по която да се кандидатства, само че тя беше забавена с повече от година по тези аргументи. Надявам се в този момент да стартира и да спасим системата от това политическо въздействие.
Говорих с министър Цеков по въпроса за режима на водата в Омуртаг, дал е ясни наставления какво да се направи и те зависят от общината там. Не разбираме за какво общината не извършва това, което би трябвало да се направи, разяснява министър председателят.
Нямаме пълномощия да забраняваме пропагандата. Опитваме се да ограничим активността на хора, които правят незаконосъобразна активност. Знаете, че има експулсирани няколко лица, които работеха против ползите на България, в това число разпространявайки такава агитация, само че комбинирано с друга активност, която е незаконна и това ни разреши да ги експулсираме. От друга страна има други институции за това да наблюдават дали има фашистка агитация, тъй като има такава, за жалост, само че изпълнителната власт няма тъкмо такива пълномощия. Това, което вършим, е да разкриваме тези неща. Не икономисвам, когато е належащо да кажа такива думи, в това число когато става дума за парламентарно показани политици, които употребяват трибуната и на Народното събрание за подобен език на омразата, акцентира той. Напомни, че има организации, които могат да се намесят и при медиите, тъй като има етичен кодекс. Често обаче това не се случвало, подсети, че има и дело против „ един публицист, който постоянно минава границите “.
Призивът ми е – слушайте, гледайте, четете това, което споделят представителите на властта. Ние сме тези, които вземат решения. В момента няма причина да се трансформират здравните правила поради случаите на коронавирус. Ако се наложи нещо, то ще е единствено поради натоварване на здравната система, а сега няма такива индикации. Призовавам хората да не се поддават на такива провокации в мрежите, добави той.
Контролът върху вноса на зърно и храни от Украйна е същият, а през последните седмици дори повишен по отношение на вноса от всички други страни. Няма индикации за проблеми. Напротив – качеството на зърното е доста положително. Имаше проблем с една партида и тя е върната, само че тя е обвързвана с някакви вредители вътре в нея, акцентира Денков.
БТР-ите, които подаряваме на Украйна, са създадени през 60-те година В момента купуваме БТР-и, които се създават в този момент и са модерни на метода, по които се водят сражения в този момент. Тези, които купуваме са най-хубавите в света, сподели той.
Запитан за какво те не се купуват от български производител, Денков сподели: Знам, че военните са пратили запитвания до над 10 компании, измежду които и български, дали биха могли да произведат машини със съответните характерности и отговор, че могат са дали единствено 2 или 3 компании и са се спрели на една от тях. Нито една от тези компании не е била българска. Говорим за изцяло оборудвани модерни машини. Това са високи технологии, които единици страни имат на това равнище.
Винаги съм се интересувал от това дали министрите извършват програмата, която е заложена. Някои от министрите са по-активни в медийното пространство, а други са по-съсредоточени върху тяхната работа и това се вижда. Винаги може да наваксаш, в случай че не си бил деен в медиите и да кажеш – свърших това, това и това. Докато в случай че не си приключил работата си, няма по какъв начин да излезеш и да кажеш – вижте какво свърших. Затова същинската оценка на министрите ще е по това, което са свършили, а не какъв брой постоянно са се появявали пред камерите. Добре е да бъдат по-активни. Аз също им споделям, че би трябвало да обяснят какво вършат, само че това не е решаващото. Колкото до оценките от господин Борисов и други политици – намираме се в предизборна обстановка, партийните водачи обикалят страната, пробват се да нахъсат актива си и това е един от методите да го създадат. Нямам съображение да кажа за никой един от министрите, че не си прави работата, настоя Денков.
Те си правят работата, само че не на последно място в доста от министерствата има ползи, които би трябвало да бъдат пречупени, тъй като хора са привикнали да получават средства по един или различен метод и ние затваряме тези малки врати, а това си има своите отгласи, по този начин да се каже, в политическото пространство. На някои места се оказва, че би трябвало да се сменят хора и да се съблюдават разпоредбите. Не желая да влизам повече, само че в случай че погледнете кои министри се подлагат на критика, може да погледнете и какво се е случило във връзка с някои от институциите в тези министерства, уточни Денков.
Част от измененията изискват болшинство – в конституцията, регулатори, където без ГЕРБ и Движение за права и свободи няма по какъв начин да съберем това болшинство. Много пъти съм казвал, че аз бих приел поддръжка и от други партии, само че те са решили да бъдат твърдо съпротива, бих споделил доста постоянно нападателно антиевропейска, което няма по какъв начин да ни събере във взимане на общи решения. Много други решения могат да се вземат без Движение за права и свободи, само че колкото повече поддръжка има, толкоз по-добре. Ако би трябвало да употребявам една илюстрация – няма значение дали е черна или бяла котката, значимото е да лови мишки. Имаме доста ясна стратегия, тя се извършва с необикновено темпове във връзка с подготовката на законите. За тези няколко месеца успяхме да свършим работа, която е стояла години наред. Няма причина да се оплакваме от поддръжката, сподели той.
Единственото, което ме тревожи, е ще успеем ли да приключим цикъла, който сме почнали с измененията в законите и смяната в конституцията. Важното е да успеем да свършим тази работа, тъй като в случай че се пресече в този момент, доста от заложените триумфи ще бъдат изгубени. Призовавам и Българска социалистическа партия, и Има Такъв Народ да се замислят доста съществено какво желаят – дали нови избори, дали желаят едно държавно управление, което да бъде доминирано от ГЕРБ и Движение за права и свободи, какво желаят в края на краищата, тъй като това, което желаеме ние, е да си осъществим целите. Имаме доста огромен прогрес във връзка с участието в Шенген, само че диалогът към този момент е доста друг и то с помощта на това държавно управление. Имаме сериозен прогрес във връзка с еврозоната. Това е европейското бъдеще на България и ние сега доста бързо напредваме по него, сподели министър председателят.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР