Няма по-вкусна храна от домашно приготвената! Същото е и с

...
Няма по-вкусна храна от домашно приготвената! Същото е и с
Коментари Харесай

Как да подобрим вкуса на ракията?

Няма по-вкусна храна от домашно приготвената! Същото е и с аператива. Ракиджиите нормално държат на личната си годишна продукция и не признават купешката. Те обаче стартират все по-често да употребяват ароматни цветни растителни субстанции, които да подобрят усета на ракията.

Най-често посредством настойването с дестилирани билки, майсторите на домашната ракия усъвършенстват типа и усета и. Полученият съсредоточен разтвор съдържа наситени субстанции и етерични масла, които придават стремежи мирис.

Ето и някои хрумвания по какъв начин да подобрите усета на домашната ракия:

1. В 10 литра ракия добавяте 500 г разбъркан ошав. Ако в него има плодове с костилки, би трябвало да ги отстраните преди да го употребявате. След което слагате ошава в ракията и я оставяте по този начин да преседи най-малко 10 дни. Когато сте подготвени, прецеждате напитката през цедилка с домакинска хартия и я разливате по бутилките, които се приготвили. Най-добре е да изсипете готовата ракия в добре закиснато дъбово буренце. То придава характерен цвят и мирис на напитката.

2. Отново в 10 литра ракия прибавете 500 г обезкостени фурми. След като отстраните костилките, нарежете фурмите на половинки и ги прибавете към ракията. Оставете я да поеме от цвета и аромата на плода най-малко 10 дни. На 11-ия към този момент ще забележите, че и цвета и аромата са доста изменени.

3. За да постигнете кафеникав цвят на ракията можете да употребявате карамел. Някои ракиджии пък поставят черничева пръчка за прелестен тъмножълт цвят.

 Подобрете усета на ракията с кори от портокали

4. Златисто-оранжевият цвят също е доста мечтан от майсторите и консуматорите на ракия. Той се реализира с кори от недозрели портокали.

5. За да подобрите усета на ракията можете да си приготвите сироп в домашни условия. Прибавете 1 кг захар в 1 л вода и я загрейте. При загряването отстранете образувалата се пяна. Охлажда се и се оставя по този начин да преседи 2 седмици, с цел да се утаи.

Може по избор да употребявате и мед. След като сиропът е подготвен, го прибавяте към ракията дружно с няколко таблетки деен въглен и разбърквате, с цел да се получи хомогенна примес. Изчаквате 2 часа на стайна температура, след което отделяте бистрата част и я прецеждате през тензух.

Налейте подсладената течност в бутилки и я съхранявайте най-малко 3 денонощия на 3 градуса по Целзий. След като мине избраният период, ракията придобива прелестен усет, а спиртният мирис вълшебен изчезва.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР