Няма по-доверен приятел на френския президент Еманюел Макрон от българския

...
Няма по-доверен приятел на френския президент Еманюел Макрон от българския
Коментари Харесай

В ЕС ще се влиза през български скенер

Няма по-доверен другар на френския президент Еманюел Макрон от българския министър председател Бойко Борисов. Тяхната непосредственост прерасна в преливане на хрумвания, които извират от България. На последния Съвет на Европейски Съюз по общи въпроси държавната секретарка по европейските въпроси Амели дьо Моншален се базира на опита, който Европейски Съюз е натрупал от договарянията с последните признати страни - България, Румъния и Хърватия, с цел да изясни на публицисти за какво Макрон предлага промяна на преговорния развой с претендентите за участие в Европейски Съюз и за какво е блокирал краткотрайно началото на договаряния с Албания и Северна Македония.

Идеята на Макрон е да се вкара последователно участие в Европейски Съюз, което да става на седем стъпки. По този метод полуготови страни няма да получават цялостно участие след привършване на договарянията по всички глави (които сега са 35), а ще бъдат одобрявани отчасти според от критериите, които са съумели да покрият необратимо. Не е мъчно да се досетим

 

по какъв начин му е хрумнало сходно нещо

 

Достатъчно е било да следи какво става в Европейски Съюз след последното му разширение, което носи отпечатъка на България, Румъния и Хърватия.

Съветът на Европейски Съюз по общи въпроси трябваше да разиска на 19 ноември деликатната тематика да приключи действието на Механизма за съдействие и инспекция (МСП) във връзка с България, за която ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер му прати отчет, че е дала отговор на всички критерии, по които бе следена от първия ден на участието си през 2007 година Същият отчет бе прегледан към този момент на 7 ноември в Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европарламента и тогава евродепутатите заобиколиха неудобството да потвърдят извода на Еврокомисията, че България се е поправила, като се ограничиха единствено да предлагат подмяна на изчерпалия опциите си инструмент МСП с различен механизъм за наблюдаване на правото в Европейски Съюз, който да обхване всички страни. Външните министри в Съвета на Европейски Съюз анулираха на последното си съвещание дебата по отчетите за България и Румъния, тъй като нямаха подготвеност да предлагат подмяна на единия механизъм с предполагаем различен, който би трябвало да бъде фиктивен от новата Еврокомисия. Те отложиха и по-нататъшното разискване на самодейността на Макрон за последователно участие в Европейски Съюз, която към този момент се поддържа документално от шест страни (Италия, Австрия, Чехия, Словакия, Полша и Словения) плюс четири симпатизантки (Дания, Литва, Латвия и Естония).

Каква е връзката сред България и френския план? Суровият му материал е български, а словесната му опаковка е френска. В този смисъл

 

Борисов е нещо като съавтор на Макрон

 

България бе призната недозряла за европейско участие и по тази причина влизането й в Европейски Съюз бе съчетано със специфичен механизъм за наблюдаване, който трябваше да подтиква доузряването й за не повече от три години. Процесът се проточи 13 години и нищо не сподели, че може да завърши, в случай че не бъдат променени критериите - да вземем за пример за битката с корупцията и проведената престъпност. Така и стана: през последните две години страната бе следена по в допълнение спуснати й елементарно изпълними рекомендации основно в областта на законодателството и структурните промени и по този начин Брюксел си измисли опрощение за прекъсване на механизма, който към този момент вредеше на престижа му.

Въпреки че публично България е пълновръстен член на Европейски Съюз от 2007 година, МСП сподели, че в действителност не е, тъй като бе призната под изискване. Със прекъсването му обаче тя още веднъж няма да получи пълновръстен статут, тъй като другите страни нямат единогласие да я позволен до две основни общностни политики: общата шенгенска зона без вътрешни граници и общата валута в еврозоната. Единствената причина да й нямат доверие е същата, поради която бе следена по МСП - корупцията на високо ниво. Тъй като прекъсването на механизма не покачва доверието им, никой не приказва за идно влизане на България в Шенген и еврозоната. Тя ще стои извън, до момента в който не предприеме забележими дейности против клептокрацията, която владее страната.

Идеята на Макрон се свежда до съвсем същото, само че изнесено

 

отвън портите на Европейски Съюз

 

Вместо европейците да чакат недозрели страни да се поправят след влизането си в Европейски Съюз и сетне последователно да ги позволяват до общите си политики, те ще ги държат на открито и ще ги позволяват единствено до тези политики, за които към този момент са потвърдили валидност. Тъй като методът на тоягата и моркова има слаба поправителна мощ, когато някой към този момент е седнал на масата на Европейския съвет и даже си е протегнал краката като нов Бай Ганьо със самочувствието на доайен, двата инструмента ще бъдат сложени на далечно разстояние пред входа. Седемте стъпки към влизане в Европейски Съюз ще стартират с инспекция за господство на закона, съблюдаване на главните човешки права, самостоятелност на правосъдната система и сигурност. След проверимо, трайно и необратимо доказване на валидност страната ще бъде допускана до присъединяване единствено в Службата на Европейски Съюз за съществени права и нейната осведомителна система - Евроюст, юридическото осведомително табло и сродни съглашения. 

Втората стъпка ще се отнася до образованието, проучванията, Космоса, младежта, спорта, екологията, превоза, телекомуникациите и енергетиката. Успешното й превъзмогване би дало достъп до програмата за студентски продан Еразъм+, Европейското изследователско пространство (мобилност на учени) и програмата " Хоризонт Европа ", програмата LIFE+ и трансевропейската мрежа. Третата стъпка включва трудовия пазар, обществената политика, опазването на здравето, отбраната на потребителите и конкуренцията. От нея ще се влиза в Индустриалната политика на Европейски Съюз и някои значими общи планове, в програмата за трудова претовареност и обществени нововъведения, в новия Европейски орган на труда и в някои съвещания на европейските обществени сътрудници.

Четвъртата стъпка, наречена стопански и финансови въпроси, ще води към Банковия съюз и финансовия пазар на Европейски Съюз, само че без свободното придвижване на финансови услуги, които са оставени за петата стъпка. Тя пък ще вкарва във вътрешния пазар, митническия съюз, общата селскостопанска политика и риболова. Едва след нея ще е допустимо свободно придвижване на артикули, услуги и работна ръка. Шестата стъпка е непокътната за външната политика и посредством нея страната кандидатка ще бъде позволена до консулското съдействие и общата отбранителна политика. Седмата стъпка е с отворен обсег, тъй като се назовава " всякакви ", и едвам след нея ще се вдигне бариерата за пълноправно участие. Тя ще даде последна опция на страните членки да заявят запасите си към кандидатстващата страна или да я одобряват с консенсус.

 

Ако България трябваше да кандидатства през днешния ден,

 

щеше да се препъне още на първата стъпка и да си остане там незнайно дълго. Тя не извърши правосъдна промяна, а пригоди прокуратурата и съда си за потребностите на своята корумпирана върхушка. Вместо да подсигурява господство на закона, сложи под протекция босовете на проведената престъпност и клептокрацията. В сферата на главните права поведе война против свободата на словото и самостоятелните медии.

Президентът Макрон се разгласи на 18 октомври против неотложно пускане на договаряния с Албания и Северна Македония не тъй като се плашеше от тяхното приемане или тъй като желаеше да ги хвърли в обятията на Русия, Китай и Турция (както бе обвинен), а тъй като искаше да пусне в пробно деяние новия механизъм за разширение на Европейски Съюз, който обаче още не е утвърден от всички страни. Затова се нуждаеше да отсрочи началото на договарянията с двете страни. Шестте страни, които го поддържаха с писмо до ръководителя на Европейска комисия, показаха вероятен период - март 2020 година

Не е ясно каква процедура ще бъде приложена по отношение на Черна гора и Сърбия, които водят договаряния надлежно от 2012 и 2014 година С Черна гора са отворени 32 от всичките 35 преговорни глави, като три от тях са краткотрайно затворени. Сърбия е отворила 17 преговорни глави и краткотрайно е затворила две. За тях може би ще важи правилото, че разпоредбите не може да се трансформират по време на играта. Но в случай че поради Северна Македония и Албания взискателността на Европейски Съюз нарасне, нищо чудно да се затегнат договарянията и със Сърбия и Черна гора, тъй като никой не е отменил и правилото, че нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не е контрактувано.

Накрая всички ще бъдат пуснати за инспекция на валидност през българския скенер на външните врати, тъй като настанилата се комфортно в европейския дом България постоянно ще припомня на останалите в Европейски Съюз какви неточности не трябва да повтарят.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР