Няма първи случай на мистериозния хепатит у нас. Съмненията за

...
Няма първи случай на мистериозния хепатит у нас. Съмненията за
Коментари Харесай

Няма първи случай не мистериозния хепатит у нас


Няма първи случай на мистериозния хепатит у нас. Съмненията за болестта при детето от Бургас не се потвърдиха, успокоиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦПЗБ).

Директорът на НЦПЗБ Ива Христова сподели, че казусът в Бургас е бил подозрителен, тъй като условията към лабораториите за изпращане на такива проби са доста необятни, с цел да може да се сложи точна диагноза. По думите на Христова при острата зараза би трябвало да се търси тежко засягане, а не еднократно покачване на чернодробните трансаминази, както е в тази ситуация с детето.

„ От проучванията на 4-годишното момченце излиза наяве, че преди месеци е прекарало лека зараза, което е обикновено за деца на тази възраст. Отделно от това детето е лекувано с антипиретици, тъй че е допустимо да има и известно токсично увреждане на черния дроб, което е лекостепенно “, сподели Ива Христова.

„ Детето е изписано и е добре. Може би сме пред разкриване на шестия извършител на вирусни хепатити или пък друго вещество ", съобщи в " Тази заран " епидемиологът проф. Мира Кожухарова и изясни, че от време на време има случаи на хепатит, при които причинителят не е открит.

" Това, че не е открит, не значи безусловно, че протича по-тежко. Разбира се, в тази обстановка информацията, която идва от другите страни, е належащо да се наблюдава дали тази численост не става по-голяма от типичното и да се вършат по-широк кръг проучвания ", добави проф. Мира Кожухарова.

Експерти припомнят да съблюдаваме добра персонална хигиена, защото на процедура с всички телесни течности тези вируси може да бъдат излъчени.

Тези рекомендации следват и в 8 ДГ „ Проф. доктор Елка Петрова “ в София. Там родители и личен състав наблюдават всичко за новия хепатит, към този момент открит в 20 страни. И след края на изключителната епидемиологична конюнктура детската градина се дезинфекцира по три пъти дневно.

При неразположение, продължителни болки и най-малко две биохимични проучвания, които са мощно нараснали, пробите би трябвало да се изпратят в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР