Няма основание оставката на Теменужка Петкова да бъде приета, защото

...
Няма основание оставката на Теменужка Петкова да бъде приета, защото
Коментари Харесай

Каракачанов: Няма основание оставката на Петкова да бъде приета


Няма съображение оставката на Теменужка Петкова да бъде призната, тъй като тя няма отговорност за договорката за ЧЕЗ.

Това изясни вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов пред медиите, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Уговорката беше на идващото съвещание на Коалиционния съвет оставката й да бъде още веднъж на дневен ред при започване на другата седмица, посочи Каракачанов. „ Тя направи, съгласно мен припрян акт да подаде оставка в символ на това да поеме някаква отговорност за нещо, за което не носи отговорност. По настоящия закон тя няма никакви благоприятни условия, с цел да управлява сходна договорка “, съобщи вицепремиерът.

„ Именно това предлагаме ние - страната да има посредством КЕВР надзорен механизъм. Но, тя каква виновност носи за това? Не виждам за какво Теменужка да бъде жертвана, в името на какво? За какво поема виновност, като тя няма виновност в тази обстановка “, уточни той.

Според него зад красивия заслон за пазарна стопанска система и лозунгът, че страната е неприятен собственик, сме подарили кокошката, която снася златни яйца, по времето на ръководството на Сакскобургготски и Движение за права и свободи, и в този момент се чудим какво да вършим ”, разяснява вицепремиерът и боен министър.

„ Много обичаме да се занимаваме какво се случва сега, а въпросът е по какъв начин да създадем по този начин, че повече да не се повтарят сходни безумия. Ако ме питате мен страната може да закупи и 100% от акциите. Останалите 33% не оставаха опция на страната да управлява процеса. Контролът е, когато имаш 34%, а не 33% “, уточни още Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов разгласи още, че Оперативна програма предлага промени в Закона за енергетиката, с които да може страната в покупко-продажби, които касаят продажбата на над 20% от активите на структуроопределящи компании в енергетиката, да има надзорен механизъм върху това какво се продава, кой го продава и по какъв начин тече целият развой.

От своя страна Искрен Веселинов, който е създател на текста, изясни, че става дума за ново пълномощие, което се основава за КЕВР - да утвърждава всички покупко-продажби по предписание с дялове и акции на търговски сдружения, които са носители на лиценз за транспорт или разпространяване на електрическа, топлинна и газова сила.

„ Това е значимата инфраструктура, която подсигурява сигурността на доставките до крайния консуматор. Това е и детайл от националната сигурност. Именно тези два детайла ще обследва КЕВР с помощта и на други държавни органи като ДАНС, от които ще желае мнения. На база на тези мнения и на преценка до какъв брой новият притежател е кадърен да обезпечи съществуването и развиването на сдружението, ще взема решение дали да утвърди прехвърлянето на дяловете или не “, съобщи Веселинов.

Предстои от Оперативна програма да дадат текста на ПГ на ГЕРБ, с цел да търсят консенсус по него.

„ За договорката за ЧЕЗ има подписан контракт, само че няма приключен състав на договорката. Ако тази смяна се одобри идната седмица тогава ще имаме тази спирачка на страната, в случай че реши, че притежателят е обезсърчителен “, сподели още Искрен Веселинов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР