Няма нищо по-хубаво от традицията – тя ни дава поглед

...
Няма нищо по-хубаво от традицията – тя ни дава поглед
Коментари Харесай

Какво трябва да има на новогодишната трапеза?

Няма нищо по-хубаво от традицията – тя ни дава взор обратно в предишното и опора за бъдещето. Можем да намерим обичаи във всяко нещо, само че не всеки път съумяваме да ги осъществим заради липса на време или тъй като не сме задоволително осведомени с тях.

Най-често се следват традициите по празниците – да почистим дома, както следва традицията, да го украсим, да предложим подобаващите съгласно традицията ястия на трапезата.

Новогодишната нощ също е придружена с обичаи, въпреки че във времето те все по-рядко се извършват и все по-малко хора ги знаят и обръщат внимание. Но защото не приказваме за нещо невероятно за осъществяване, дано се опитаме да я запазим и да я продължим във времето, с цел да могат и идните генерации да вземат нещо от предишното и да го приложат в бъдещето.

Новогодишната софра включва най-различни неща – концепцията е да има отрупана маса с всевъзможни вкусни ястия, с цел да може цялата последваща година да ни върви по този метод – да има обилие.

Задължителни съставки от новогодишната софра са свинско месо, пуешко месо, чесън, жито, мед, орехи, разнообразни типове ядки, вино и шампанско, цитрусови плодове.

 Мезета за новогодишната софра

Ястия на новогодишната софра, които обезателно би трябвало да участват са:

- Баница с късмети

- Питка с паричка

- Туршия

- Различни сушени мезета

- Торта или тиквеник

В средата на празничната софра би трябвало да се сложи борова клонка, а хората, които честват, да бъдат облечени в празнични облекла, по опция нови. Цялата празнична софра би трябвало да бъде доста добре подредена – обърнете внимание освен на ястията, а и на метода, по който са подредени и наподобяват.

Питата се разчупва от мъжа в къщата, трапезата се прикадява с тамян – значително обичаите се припокриват с тези на Бъдни вечер.

 баница с шансове за Нова година Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Традицията повелява най-старият човек в къщата да завърти новогодишната баница три пъти.

След това я слага на масата и всеки взима парчето, което в против него. Тази традиция се съблюдава в съвсем всяко българско семейство – не забравяйте, че баницата се разрязва, откакто е настъпила Новата година.

Разгледай още:

- вкусни оферти за Нова Година;

- празнични десерти;

- обичаните пожелания за нова година;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР