Няма никакви причини да се говори за ядрена ескалация, каза

...
Няма никакви причини да се говори за ядрена ескалация, каза
Коментари Харесай

Великобритания: Снаряди с обеднен уран не правят войната ядрена

Няма никакви аргументи да се приказва за нуклеарна ескалация, сподели през днешния ден английският външен министър Джеймс Клевърли във връзка обвиняванията на съветския президент Владимир Путин, че Лондон ще аргументи точно това като достави на Украйна муниции с обеднен уран, съобщи Ройтерс.

В понеделник Англия удостовери решението си да достави на Украйна муниции с обеднен уран, които са по-ефективни при заличаване на танкове и бронирана техника поради плътността им и други техни физични свойства.

Вчера Путин осъди проектите на Обединеното кралство да изпрати на Украйна сходен тип муниции, заявявайки, че Москва е принудена да отвърне уместно, защото този тип оръжие има " нуклеарен съставен елемент ".

" Няма никаква нуклеарна ескалация. Единствената страна в света, която повдига нуклеарни тематики, е Русия. Няма никаква заплаха за Русия, тук става дума единствено за подкрепяне на Украйна да се отбрани ", сподели Клевърли пред кореспонденти по време на събитие в Лондон.

" Важно е да се уверим, че за всеки е ясно, че единствено тъй като думата " уран " е част от името на тези муниции, те са нуклеарни. Става въпрос за чисто общоприети муниции ", добави той.

От десетилетия Англия употребява обеднен уран в бронебойните си снаряди, без да ги счита за муниции с нуклеарни качества. Русия също е известна с потреблението на муниции с обеднен уран, отбелязва организацията.

Използването на сходни муниции е изключително рисково за здравето на хората, намиращи с наоколо до изумените региони, защото частиците, отделили при гърмежа, може да обхванат в дробовете и в други жизненоважни органи, добавя Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР