Няма ненаказано добро и за Европейската комисия. Миналата година почти

...
Няма ненаказано добро и за Европейската комисия. Миналата година почти
Коментари Харесай

Брюксел се събуди и учуди: България е все същата

Няма ненаказано положително и за Европейската комисия. Миналата година съвсем по същото време тя разгласи, че България е изпълнила уговорките си за без значение правораздаване, битка с корупцията на високо ниво и възпиране на проведената престъпност, а тази седмица писа, че й куца върховенството на закона.

Вярно е, че първата констатация бе по овехтелия Механизъм за съдействие и инспекция (МСП), а втората е по чисто новия Механизъм за върховенството на закона. Но и двата отчета имат еднакъв почерк, тъй като създателите им са все ученици на брюкселската книжовна школа. Това, че предходният отчет е подписан от Комисията на Жан-Клод Юнкер, а новият - от Комисията на Урсула фон дер Лайен, има значение за архиварите. За читателите им в България важи правилото " Брюксел споделя по този начин ", само че към този момент с добавката: " И онака ".

Старият механизъм, който Европейска комисия възнамеряваше да прати в небитието под аплодисментите на българските управляващи, отхвърли да се помине. Еврокомисарката Вера Йоурова, която е живата връзка сред предходната и актуалната Еврокомисия, призна в сряда, че сега България е обект на два мониорингови механизма. Такава чест може да се заслужи единствено с огромно усърдие. Държавата на победилата мутрокрация потвърди такава непоправимост, че новият механизъм за наблюдаване настигна остарелия и се сдвои с него.

България е деец по мониторинг в Европа

и няма да се уплаши. Най-напред изяви нрава си през втората половина на 90-те години, когато предизвика основаването на мониторинговия механизъм в Съвета на Европа (Страсбург), който я одобри през 1992 година После при започване на новото хилядолетие бе пусната компромисно да излезе от менгемето на наблюдаващите, само че с 11 забележки и по тази причина отново поради нея бе фиктивен постмониторингов механизъм, в който остана като загрубял деец с съвсем 20-годишен опит.

Влизането й в Европейски Съюз (Брюксел) през 2007 година бе съпроводено без съмнение с вкарването й в измисления особено за нея и Румъния мониторингов механизъм (МСП), където съгласно първичните проекти трябваше да изкара тригодишна карантина, само че се застоя близо 18 години. Сега дружно с него подава ръка на новия механизъм за върховенството на закона и не счита, че има проблем, тъй като първите реакции на ръководещите след излизането на отчета в сряда бяха съвсем възторжени. Ако Христо Ботев беше жив, щеше да повтори каквото е писал в първия брой на в. " Будилник " на 1 май 1873 година за " онез табан суратларъ, на които и в очите да плюеш, те ще споделят, че е божа росица ". Разликата е единствено, че

през днешния ден им викаме гьонсурати

У нас никой не може да бъде сюрпризиран, само че трябваше по-будните хора да излеят гнева си по улиците, с цел да се разсъни и Брюксел. Сега може да се чуди какъв парадокс е сътворил предходната година, като е записал България в графата " Поправила се " за разлика от Румъния. Еврокомисията е изследвала през последните месеци четири сфери на върховенството на закона и е открила хронични малформации.

Първата е за правосъдната система, където основният прокурор си остава все по този начин безвъзвратен, тъй като никой не може да го управлява макар упреците на Европейския съд за правата на индивида и Венецианската комисия.

Втората е за корупцията на високо ниво, където единствената смислена констатация е, че няма наказани висши функционери.

Третата е за медийната среда, която заслужава изключително внимание, тъй като за пръв път попада във фокуса на Брюксел, въпреки че нищо не й е наред. Авторите на отчета са забелязали, че множеството издания в България са проправителствени, тъй като са вързани за хранилки на властта. Малкото самостоятелни медии пък са обект на тормоз и ограничения.

Четвъртата е за " други институционални въпроси ", където написа, че в България има законодателна неустановеност, тъй като законите непрекъснато се преправят, което води до " липса на предвидимост и непоклатимост ". Всъщност това е гаранция за непоклатимост на властта, тъй като точно тя натъкмява законодателството съгласно настоящите си потребности. Брюксел към момента не е схванал, че е задоволително Бойко Борисов да прати есемес, с цел да се извъртят депутатите от ръководещото болшинство кръгом и да гласоподават тъкмо противоположното на това, което към този момент са приели.

Еврокомисията евентуално изпитва известно стеснение ,

че би трябвало също да се извърти в оценката си за България спрямо миналогодишната, и по тази причина в този момент е написала отчета си по този начин, че съвсем да липсват нейни отзиви. Повече от половината текст е формиран от цитати и бележки под линия. Посочва какво считат други европейски институции, неправителствени организации, обособени лица, медии и прочие Позовава се на статистики от Евростат, с цел да покаже, че не тя, а хората имат неприятно мнение за държавното управление, правосъдната система, корупцията и медийната среда в България. Това обаче не избавя престижа й, тъй като

замазването на ланшното леке го прави единствено по-голямо

Новият механизъм демонстрира беззъбие като остарелия. Изглежда, че Еврокомисията още се плаши от единствената си смела стъпка до момента, когато през 2014 година написа първия си общ антикорупционен отчет. Както и актуалният той се отнасяше до всички страни в Европейски Съюз и бе толкоз прям, че всеки можеше да разпознае кои функционери засяга. Този механизъм, въведен от Комисията " Барозу ", трябваше да създава отчети на всеки две години. Вторият отчет бе подготвен и трябваше да се появи през 2016 година, само че пристигналата след Барозу Комисия " Юнкер " не посмя да го огласи, поради ропота на някои държавни управления.

Жан-Клод Юнкер освен блокира този механизъм, само че и даде обещание да спре по-семплия механизъм за България и Румъния. Той направи каквото можа посредством парфюмирания си финален отчет през октомври 2019 година, само че не извърши до дъно обещанието си, тъй като за всеки случай трансферира отговорността на Съвета на Европейски Съюз (правителствата), който по този начин и не откри време за една година да прегледа въпроса.

Но всяко зло - за положително. Сега България твори нова история в Европейски Съюз, тъй като дружно с Румъния е под двойно наблюдаване, каквото никой не е предполагал, че е допустимо в една и съща институция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР