Няма какво да спорим – има сериозно повишаване на заболеваемостта.

...
Няма какво да спорим – има сериозно повишаване на заболеваемостта.
Коментари Харесай

Д-р Кунчев за коронавируса: Не е ясно отслабва ли, има и идея кой ще плаща за тестове при влизане в болница

Няма какво да спорим – има съществено повишение на заболеваемостта. Дали обаче го има резултатът на по-леко изкарване на ковид – може би има малко по-малко влизащи в болница, само че с цел да сме сигурни, би трябвало да има много повече статистически данни. Трябват най-малко 3-4 седмици, за момента не можем да потвърдим. Това съобщи доктор Ангел Кунчев, народен здравен контрольор. Според него, не повече от 20% от инфектираните влизат в болница, а не повече от 4-5% се нуждаят от интензвина помощ.
Ако заболеваемостта пораства застрашително, ще върнем ограничения, само че има толерантност и на обществото, изясни Кунчев пред Нова телевизия, съгласно който насилствените ограничения може да не проработят поради отхвърлянето. Животът ни го слага този въпрос – Гърция заключи всички у дома и почна да записва по 4-5 случая. Търсим баланс – ще видите, че и Гърция няма да остане с тези малко случаи. Въпросът е да намерим баланс сред здраве и стопанска система, разясни националният здравен контрольор. От развиването на обстановката ще зависят ограниченията, посочи той.
За налагане на ограничения има значение кой е обиден – какъв брой имат потребност от здравна помощ, дали са разпръснати по области или съсредоточени на едно място, сподели още Кунчев. Според него е добре всеки влизащ в болница да бъде тестван с PCR тест. Въпросът е кой да заплаща – концепцията до момента е проучване с бързи проби за сметка на болничното заведение и който покаже отклоняване, се тества с PCR за сметка на публичното опазване на здравето.
Що се отнася до клиничната пътека за COVID-19, Кунчев съобщи, че 600 лв. са малко за хора, нуждаещи от интензивна грижа, тъй като там сметката може да е 2000 – 5000 – 10 000 лв.. При лека клиника обаче може и да е по-евтино от 600 лв.. Но на въпрос какъв брой би трябвало да е пътеката, националният здравен контрольор не пожела да вземе отношение, тъй като не е негова работа.
Каква е гаранцията, че груповият имунитет ще работи? Че няма да се заразиш след 6 месеца, като си преболедувал? Ние към този момент имаме такива случаи, добави Кунчев. И беше безапелационен – няма по какъв начин да се каже дали наесен ще има втора вълна.
Глоби
Министерският съвет удостовери, че откакто има нарушаване на разпоредбите, ще има глоба. Бойко Борисов ще бъде санкциониран с 300 лв., всички от екипа на премиера и публицисти с него ще бъдат санкционирани. Важно е при всички случаи на нарушаване да покажем, че контролът работи. Ако не разберем, че ние би трябвало да се пазим, няма по какъв начин страната централизирано да го прави за всеки, изясни Кунчев за вчерашната обстановка с Борисов в Рилския манастир.
Сред политиците има такива, които съблюдават, както и такива, които не съблюдават. Разбирам желанието да заживеем пълноценно, само че вирусът е тук. Последните две седмици демонстрираха, че заразяване има там, където има жестоко неспазване на ограничения – събирания на ловни дружинки, религиозни сбирки, спортни събития, счита доктор Кунчев.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 24 юни "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР