Няма и не може да има никаква договорка по отношение

...
Няма и не може да има никаква договорка по отношение
Коментари Харесай

БПГА: Няма и не може да има никаква договорка за цените на горивата


Няма и не може да има никаква сделка във връзка с цените на горивата. Производствените цени са идентични за всички рафинерии в Европа. Продуктът е еднакъв и няма от кое място да пристигна надвишаване на цените. При това Европа споделя какво да е производството (напр. Бензин Евро 5), т.е. нефта е по интернационалните цени, по които всички компании го купуват и няма от кое място да някакава фрапантна разлика в крайния артикул. Може да има разлика от 2- 3 или 4-5 стотинки. Компаниите си образуват цените в сходство с конкурентната си тактика, само че разлика от 40 стотинки в крайните цени не може да има. Това разяснява ръководителят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев на семинар за публицисти.

Той изясни, че страната е сътрудник на фирмите при образуването на цените на горивата, защото на процедура Данък добавена стойност и акцизите образуват 45 % от крайната цена.

В отговор на въпрос дали биокомпонентата може да докара до намаляване на цените, Житомир Терзиев, шеф на компанията „ Зара “, ръководеща данъчен склад изясни, че тя може да докара до спад от 2 стотинки при крайната цена на газьола и 5 стотинки при крайната цена на бензина. В същото време обаче, защото страната ни е ангажирана с евродиректива за вложение на биокомпонента изходът е тя да не бъде влагана през зимата, защото тогава се отразява и на самите коли, само че като отплата би трябвало да бъде увеличена двойно през лятото, с цел да се изпълнят уговорките от страна на страната по количество на влагания на биокомпоненти. Това обаче изисква смяна и в други закони. За момента биодизела не е махнат и към момента участва в горива, стана ясно от обясненията на Златев.
По отношение на другата концепция за разбивка в касовите бележки, тъй че да е ясно защо се заплаща – т.е. чиста цена на горивото, данък, налози и прочие, то ние го приветстваме, само че това няма да докара до понижаване на цената, обясниха още от петролната и газова асоциация.

Валентин Златев бе безапелационен, че на процедура страната би трябвало да се пребори със сивия бранш. На процедура това касае входа до вътрешния пазар, напредването на продукта и приходите, които се образуват от пласирането му. Тук е мястото митниците и Национална агенция за приходите да си свършат работата.

Загубите за хазната единствено от този сив бранш в сектора на горивата е сред 800 млн. до 1 милиарда лв., изясни той. В отговор на въпрос дали може да се търси връзка сред митингите и сивия бранш, ръководителят на БПГА позволи, че да, има такава връзка. Абсолютно съм уверен в наличието на този детайл “, сподели той. „ Има хора, които виждаме непрекъснато на тези митинги “. Нещо повече, Златев сложи и въпроса за какво, когато са се вдигали цените на горивата не е имало митинги, а са в миг, когато фирмите стартират да ги смъкват. Той изясни, че лакмус за сивата стопанска система ще е измененият Закон за горивата, който би трябвало да влезе в действие в края на януари 2019 година В тази връзка Валентин Златев сложи и въпроса по какъв начин по този начин от електронното пространство е била свалена Наредбата за използване на закона.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР