Няма и два месеца от приемането на т.нар. такса пренос

...
Няма и два месеца от приемането на т.нар. такса пренос
Коментари Харесай

Има такса, няма такса. Мнозинството се отказа да облага руския газ

Няма и два месеца от приемането на така наречен " такса транспорт на съветски газ " от Народното събрание и... болшинството я отдръпва. 

Това се разбра през днешния ден от думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков при взаимното им изказване пред публицисти. 

Решението Борисов - като ръководител на комисията по външна политика в Народното събрание, обвърза с приемането ни в Шенген. Не стана ясно тъкмо по какъв начин...

Единственото знае се, че през българска територия газ получава и Австрия. Вчера стана ясно, че Виена е подготвена да ни пусне, само че единствено по въздух, и то като си измисли нови условия, измежду които и " приемане на търсещи леговище, по-специално на афганистанци и сирийци ". Такса " съветски газ " не се загатва.

Както Клуб Z писа, през октомври България наложи налог върху съветския природен газ, който се транзитира през нейна територия, оставяйки търговците да преценяват дали този ход може да провокира спор с Москва и спедиторите на гориво на фона на така и така нестабилния пазар. Става въпрос за Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, признат от Народното събрание и обнародван през вчерашния ден в " Държавен вестник ", влизащ в действие неотложно. С него се вкарва " енергийна вноска " от 20 лв. (10,76 долара) за мегаватчас газ от съветски генезис. Това е към 20% от цената на европейския газ, търгуван в районния център Амстердам. Изключение има за компресирания природен газ.

Въпросната корекция бе импортирана от депутати по гледище на Министерство на финансите и някак остана незабелязана до обнародването й, когато предизвика брожения измежду участниците на газовия пазар и Блумбърг улови това. Мотивирана бе със " заслужено данъчно облагане на облагите, осъществени на територията на страната, и увеличение на бюджетните доходи ".

Въпреки, че България не внася газ от Русия за личните си потребности, откакто отхвърли да заплаща на " Газпром " в рубли, е значим маршрут за потоците, които Русия изпраща към Европа. Почти половината от съветския тръбопроводен газ влиза в България от Турция през връзката на " Турски поток "  към Унгария, Сърбия, Австрия, Македония и други

Новината докара интернационалните реакции - най-много от Сърбия, Унгария и РСМ. Унгария изиска от Европейската комисия да стартира произвеждане за нарушаване против България, Скопие - обезщетение от София. Към момента не е известно Унгария, която е членка на Европейски Съюз, да е заплашвала с несъгласие за Шенген.

У нас министър председателят Николай Денков отбрани таксата с това, че България: а) има право да наложи едностранно подобен данък и б) че задачата му е да ограничи приходите на " Газпром ", ерго - финансирането на войната на Путин в Украйна. Президентът Румен Радев обаче я даде на Конституционния съд.

В същото време Европейската комисия, в отговор на въпроси на български публицисти сподели, че проблем няма и приветства всеки опит за санкциониране на режима в Кремъл. 

Междувременно депутатите към този момент пипнаха един път прясно признатия закон, с цел да поправят първичния текст, съгласно който парите от таксата бяха на процедура изискуеми от " Булгартрансгаз ". После пък финансовият министър Асен Василев заложи като доход в бюджета 2 милиарда лв. от въпросния данък, само че след отпор в Народното събрание, отстрани това " перо ". На фона на всички разногласия за таксата пък ГЕРБ изтъкваше какъв брой потребна се е оказала за България " тръбата ", която те към момента назовават " Балкански ", а не " Турски поток ". 

Така стигаме до през днешния ден, когато Борисов разгласи:

" Тъй като сме доооста, много близо до Шенген, всевъзможни разновидности по някакъв метод това да ни спъне в последния монент като такса - с сътрудниците взехме решение да използван верния, европейски метод. Това ще успокои страните след нас. "

А Петков добави:

" От няколко седмици споделяме с Европейска комисия по тази тема. Европа е мощна единствено когато работи дружно. Такъв метод трябва да бъде направен на общоевропейско равнище. Означава, че в случай че сега отлагаме използването, работим с Европейска комисия и когато Европейска комисия ни предложи повсеместен метод, тогава ще го предложим още веднъж, в случай че успеем да намерим подобен механизъм. "

С други думии всичко, което досега властта твърдеше - че Европейска комисия няма нищо срещу, че можем едностранно да наложим тази такса, в този момент се прекатурна. Чакаме общ механизъм. И то на фона на това, че няма публични данни Австрия да е обещавала рухване на ветото с отпадане на таксата. Нито Унгария да е заплашвала с несъгласие, както към този момент стана ясно.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР