Няма да повярвате каква е заплатата на готвач у нас

...
Няма да повярвате каква е заплатата на готвач у нас
Коментари Харесай

Няма да повярвате колко получава готвач

Няма да повярвате каква е заплатата на готвач у нас в разгара на пандемията, когато хиляди останаха без прехранване поради затварянето на редица бизнеси. Сред най-силно потърпевшите браншове е туризмът, в частност ресторантьорите.

На този декор специалността „ Готвач ” се оказва една от най-търсените и най-високо платените измежду сезонните служащи в Европа, като в България заплатите могат да доближат депутатските хонорари от близо 5 бона. До момента обаче нито един готвач от чужбина не е декларирал предпочитание да работи по родното Черноморие.

Калина Гочева е умел готвач със стаж над 30 години. С неспокойствие чака новия сезон, в който към този момент е ангажирана като основен готвач.

„ Нашето главно средство, с което да се препитаваме, това е работата в кухните. Но е нестабилно сега. Никой нищо не знае какво ще се случи със сезона, с заведенията за хранене със свободна консумация ”, споделя Калина Гочева за Нова ТВ. Тя е работила и в италиански ресторант в Англия, само че сега избира да е в България. Заради организаторските си умения от дълги години работи с еднакъв шеф. И показва, че с опита се е научила да сортира и екипа си от помощници.

„ Заплащането е значимо, само че не е най-важното. Първо би трябвало изискванията за работа да са положителни ”, счита Калина.

Заради епидемията доста от сътрудниците й към този момент са се насочили към различен тип работа.

„ Голяма част от качествения личен състав са се пренасочили в различен тип работа, тъй като няма по какъв начин тези хора, от предходната година имат работно три-четири месеца, да устоят чисто финансово ”, разяснява Манол Тодоров – ресторантьор.

Въпреки несигурната обстнановка измежду сектора се оказва, че една от най-търсените специалности преди лято 2021 е тази на готвач.

„ През месец февруари отчитаме забележителен растеж в търсенето на готвачи от страна на работодателите. Обявени в бюрата по труда в бургаска област 101 работни места за готвачи при 6 работни места през месец януари ”, изясни Пенка Кирилова, шеф на РСЗ Бургас.

 „ Бяха признати документи на работодатели за вписване на сезонни служащи на 364 готвачи и 573 помощник-готвачи от чужбина, основно от Украйна. Към момента в районната работа по заетостта са входирани документи за 9 сезонни служащия, само че нито един от тях не е по специалността готвач ”, изясни Пенка Кирилова.

За това пък заплатите за готвачи стартират от 2000 лв., като умел основен готвач подписва контракт за над 4 000 лв. месечно заплащане.

„ В някои по-големи бази хотелски може да доближи даже по 5 000 като цяло. Няма какво да ви учудва, в последна сметка това е подбудено от неналичието на фрагменти ”, изяснява Ваня Андонова - хотелиер и ресторантьор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР