Няма да подкрепим предложения проект за бюджет от служебния кабинет.

...
Няма да подкрепим предложения проект за бюджет от служебния кабинет.
Коментари Харесай

БСП няма да подкрепи предложения проект за бюджет от служебния кабинет

Няма да подкрепим оферти план за бюджет от служебния кабинет. В него има голословни разноски, занижени доходи и той е противообществен по своя темперамент. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция след съвещание на Изпълнителното бюро на партията, на което е разискван проектобюджетът, препоръчан от служебното държавно управление.
Вчера Съветът по финанси към Националния съвет на Българска социалистическа партия разиска параметрите на оферти бюджет.
Нинова уточни, че ще упорстват да се планува нарастването на минималната работна заплата за 500 хиляди работещи небогати от 1 юли т.г. на 850 лв. и майчинството за втората година да е колкото минималната заплата, както и след безплатните учебници за децата да има и безвъзмездни медикаменти. Ще представим своите оферти, финансово обосновани, от кое място да дойдат приходите за тях, добави тя.
Нинова разяснява, че " притискането " на недостига под 3% за в този момент и незабавно да се влезе в еврозоната, за Българска социалистическа партия не е задоволително. Тя означи, че постоянно са упорствали и за по-висок недостиг, с цел да може хората и бизнесът да преодолеят рецесията по-лесно. С тези финансови разноски, със занижаването на приходите от държавните сдружения, 6,4% (колкото предлага служебното правителство) е нереално повишен недостиг с разноски, против които не стои аргументация, съобщи водачът на Българска социалистическа партия. Затова, по наши калкулации на този стадий недостиг сред 4 и 4,5% е безусловно действителен, вероятен, и не съставлява заплаха за финансовата непоклатимост на страната, добави тя. 
Нинова уточни, че виждат голословни разноски в финансовите разноски. Тя разяснява, че 10 милиарда лв. за финансови разноски са много спрямо предвижданите в предишни години, а и практиката демонстрира, че те не се изхарчват, още повече че тук става дума за 10 милиарда лв. единствено за половин година, а не за цяла. Тя уточни също, че няма никаква аргументация за какви планове са тези разноски.
Лидерът на Българска социалистическа партия означи, че са планувани с 1 милиарда лв. по-малко доходи от това, че служебното държавно управление трансформира решението на предходния постоянен кабинет от държавните сдружения да се събира 100 % дял и планува 50 %.
Нинова дефинира като неуместно, че се залагат разходи по целия План за възобновяване и резистентност (ПВУ) в разходната част, без да са планувани в приходната, т.е. без да има сигурност, че тези пари ще дойдат до края на годината.
Затова от Българска социалистическа партия упорстват служебните министри да показват лист за плановете, които ще финансират с плануваните 10 милиарда финансови разноски, както и министърът на финансите да направи доклад за осъществяването на бюджета до момента.
Тя означи, че от Българска социалистическа партия имат въпроси към финансовия министър - вярна ли е информацията, че за първите месеци на годината са изхарчили повече от плануваното по закон и че първият транш от парите по ПВУ не е изхарчен по предопределение. " Ако всичко това се окаже истина, служебният кабинет желае да им узаконим беззаконията, направени до този миг. Няма по какъв начин да стане ", съобщи Нинова. Настояваме това чуване да се направи в Народното събрание в намерено съвещание, което да се излъчва директно, добави тя. 
Относно диалозите сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), водачът на Българска социалистическа партия повтори, че в случай че ги поканят за поддръжка на държавно управление, ще отидат на среща и ще създадат вътрешнопартийно допитване измежду членовете си по въпроса. Засега договарят единствено първите две сили, ще изчакаме, уточни тя. Виждаме, че през днешния ден имат прогрес, към този момент приказват за управническа стратегия, може да сформират държавно управление, разяснява Нинова. Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сформират държавно управление, ние ще бъдем съпротива на това държавно управление, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР