Няма да паднат цените в ресторанти и заведенията заради намаляване

...
Няма да паднат цените в ресторанти и заведенията заради намаляване
Коментари Харесай

ГЕРБ опроверга Борисов: Цените в ресторантите няма да паднат

Няма да паднат цените в заведения за хранене и заведенията поради понижаване на ДДС-то в бранша от 20 на 9%. Това съобщи депутатът от ГЕРБ и съвносител на законопроекта Тома Биков в " Деня стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия. Той изясни, че това е антикризисна мярка целяща и изветряване на бранша. Според икономистите обаче събаряне на Данък добавена стойност единствено за едни бранш ще провокира правилото на доминото за фиска.

По този метод ГЕРБ опроверга своя водач и министър председател Бойко Борисов, който твърдеше, че персонално ще следи дали падат цените. Само преди дни Борисов съобщи, че зорко ще следи приходите от Данък добавена стойност месец за месец. От рестораньорския отрасъл били уверили премиера, че с по-ниския 9%-ен данък, ще направят повече доходи за бюджета в сравнение с при 20% данък.  " Когато падне данъкът с 11%, ми е забавно дали с 11% ще паднат цените.  Това също ще го проследим ", разясни тогава Борисов.

20% сега е ДДС-то, само че ти в случай че не плащаш Данък добавена стойност, в случай че го криеш, за което имаш счетоводни разноски, плащаш на счетоводители,за да го укрият. Изведнъж ти кажат 9% и започнеш да го плащаш на 9% и си съкратиш счетоводните разноски, може да се окаже, че е по-лесно да го платиш, в сравнение с да не го платиш, разгласи Биков. Той твърди, че на този стадий било много мъчно да се каже какъв ще бъде резултата върху фиска. " От гледна точка на самия налог обаче, това е налог върху потреблението. Т.е. концепцията, бизнес да се поддържа с налог върху потреблението е просто неуместно. Това няма по какъв начин да стане.  Единствения метод, по който въпреки всичко може да се случи, в случай че в действителност този налог не се третира като налог върху потреблението. Т.е. цените остават същите, ставката се понижи и по този метод се усилят облагите на самите компании, което в действителност опонира на концепцията на самия налог ", твърди депутатът от ГЕРБ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР