Няма да изброявам, но само искам да напомня защо ме

...
Няма да изброявам, но само искам да напомня защо ме
Коментари Харесай

Борисов: Толкова съм спокоен, а от вчера съм и обнадежден

 " Няма да изреждам, само че единствено желая да припомня за какво ме избраха за основен секретар, кмет на София и по-късно десетки пъти на избори. Именно поради битката с корупцията, за която сме създали доста. Не мога да приема недомлъвките на някои политически водачи. Моите връзки с Пеевски от дълго време съм ги изяснил и те са единствено политически. Нито имаме компании, нито имаме общ бизнес. Не сме получили и стотинка от лицето Божков ". Това съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на конференция в четвъртък.

На брифинг той акцентира, че поддържа наложените от Съединени американски щати наказания и се надява и българските институции да се задействат. Борисов разкри още, че от месеци се е работило с американското посолство по санкции въз основа на закона " Магнитски ".

" От месеци работим с американското посолство по тези тематики, които в този момент се пробват да пришият на нас. Срещата ми с Херо Мустафа беше декларирана още предходната сряда, тъй като знаехме какво се случва ", показа той.

Той разгласи, че е доста спокоен, а от през вчерашния ден – и доста окуражен. Категоричен беше, че не е изумен от събитията.

" Миналата година с президента Тръмп, с републиканското държавно управление, където участва и настоящия дипломат на Съединени американски щати, с вицепрезидента и държавния секретар сме обсъждали всички геостратегически планове и сме имали цялостно съвпадане на общите ни ползи по тези планове – България и Съединени американски щати и всички наши съседи. Превъоръжаването на армията с новите F-16. Само месец преди да напуснем ръководството подписахме два стратегически меморандума – по 5G и по стратегическата защита. Винаги като партия ние сме поддържали допустимо най-хубави връзки с сътрудниците от Съединени американски щати. Затова поддържаме ограниченията на тяхното финансово министерство и чакаме и нашите правораздавателни органи да продължат в тази посока въз основата на информацията, на следствията, на обстоятелствата и доказателствата ", сподели още експремиерът

За Борисов по-важно било по какъв начин Румен Радев ще изясни за какво в кабинета си има членове на партията на Божков и изречението: " Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители “. 

" Ако би трябвало да поемаме виновност за нещо, то е за нашия зам.-министър Манолев, който беше уволнен след експлоадирането на абсурда. Желязков не съм го виждал. Другите дори няма да ги разясня. По време на нашето ръководство някои от тях бяха задържани ", напомни Борисов.

Той настоя да бъде продължено и следствието по шпионския скандал. " Вчера Европейска комисия разгласи доста значими неща. Първо - България е една от дребното страни без макроикономически дисбаланс. Това източен бюджет ли е? Извинете се! Това е честно. Извинете се за началника на Национална агенция за приходите, извинете се и за ББР. Българска социалистическа партия е международен първенец по заличаване и банкрутиране на банки. Дали някой в този момент не се е огледал и в ББР, дали някой не желае в този момент да разклати тези чиновници? Дали няма подобен сюжет ", попита Борисов. 

Другите две неща, които Европейска комисия е оповестила за България, акцентира водачът на ГЕРБ, са, че страната е подготвена за Шенген и е със свръхдефицит. 

" Ние не живеем в компромати и мятане на обвинявания, до момента в който през вчерашния ден първата оставка пристигна – началникът на кабинета на вътрешния министър. Той се обиди на публицистите, че го питали кой назначи началника на кабинета. Вчера си подаде оставката, когато към този момент всичко, което е интересувало Министерство на вътрешните работи и службите, го е взел, с цел да осведоми този, който го е пратил там. Няма да го обясня ", сподели още Борисов.

Попитан за абсурда с " кюлчетата в чекмеджето и Мата Хари ", Борисов показа, че е пипал кюлче единствено един път в живота си – когато е посетил Българска народна банка. 

" Аз, като младоженец, бих желал да стартира с това по какъв начин набедиха едно момиче. Не единствено, че е набедена. Аз в никакъв случай в живота си не съм я виждал и чувал. Представете си по какъв начин това момиче приказва с приятелите и фамилията си. Тук бих задал въпроса за какво въз основата на компромат унижиха това момиче ", разяснява експремиерът.

Борисов научил, че Бойко Рашков ще стане министър на вътрешните работи " от чаршията ". Подписал отпуските на шефовете на службите, с цел да спре приключването на класифицирана информация.

" Не имах вяра, че ще го създадат, само че ето, че се случи. След като чух какво приказват, ги посъветвах да отидат и да проведат среща с него. Тя им беше отказана, след което бяха уволнени ", сподели водачът на ГЕРБ.

На журналистически въпрос по отношение на разкритите от здравния министър нередности в болница " Лозенец " и по-конкретно случай на предреждане в реда за трансплантации в употребява на върховен държавен чиновник след телефонно позвъняване, Борисов изрично отхвърли той да стои зад него.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР