Няма да има кадрови промени в историческата комисия.Това заяви премиерът

...
Няма да има кадрови промени в историческата комисия.Това заяви премиерът
Коментари Харесай

Петков: Без промени в историческата комисия! Ковачевски-уклончив за българите в конституцията на РСМ

Няма да има кадрови промени в историческата комисия.

Това съобщи министър председателят Кирил Петков по време на взаимната конференция заедон с Димитър Ковачевски след съвещанието на двете държавни управления в резиденция " Бояна ".

" Историческата комисия ще има най-малко три срещи през идващите 4 месеца, с доста интензивна работа сред срещите. Те също вкараха доста оптимистичен и напредничав взор в общата им задача ", съобщи Петков.

Няма да вършим кадрови промени в историческата комисия, сподели Кирил Петков на въпрос на вестник " Труд " дали, съгласно него, подобряването на разговора в комисията минава през лични промени в нея във връзка с българските учени.

" Днес, когато всяка една от групите показа резултатите и дилемите, които си слагат. В историческата комисия забелязахме установяване на нов режим на работа. Това, че ще има 4 съвещания за 3 месеца дава един различен темп на работа. За да се свърши работа, хората би трябвало да си приказват. Професорите от двете страни демонстрираха, че са подготвени този нов лъх на градивна сила, тъй че за момента ние няма да вършим кадрови промени в комисията ", отговори българският министър председател.

Уклончиво заричане, че българите ще бъдат включени в конституцията на Северна Македония, даде през днешния ден министър председателят на западната ни съседка Димитър Ковачевски след взаимното съвещание на държавните управления в София.
Българите ще бъдат добавени чак, когато Северна Македония отвори конституцията си за влизането в Европейски Съюз, което се прави в края на преговорния развой, който пък България блокира точно с това искане.

Дори да се избърза с това искане в този момент, партията на Ковачевски - СДСМ и албанските политически сили обаче нямат задоволително депутати и ще им трябват най-малко 10 гласа от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, с цел да минат измененията.

Различни страни имат друго нареждане в конституцията. В Северна Македония самостоятелните права са групови права, с изключение на македонския има албански и други нации, които са в състава на конституцията, и в случай че има други жители, които се дефинират по различен метод, могат да изискат да са част от конституцията, това е развой и има доста стъпки. Когато се отвори конституцията за ремонти по отношение на Европейски Съюз, ще се отвори и тази глава, разяснява пред публицисти след срещата Ковачевски.

Министерство на външните работи на двете страни ще работят в паралел до момента в който стават ясни резултатите по новите линии, нови пътища, КПП-та, стопански съдействия, по едно и също време редом ще вървят и политическите въпроси. Хубавото е, че през днешния ден поставихме рамката за общата работа и детайлния календар по кое време да се срещат всяка една от групите. Надявам се да имаме и бързи резултати, сподели още Петков. Ние сме тук, тъй като не се опасяваме от рецесии и имаме вяра, че можем да ги решаваме, сподели още министър председателят.

Преди брифинга се подписаха взаимни меморандуми сред обособени министерства в двете страни.

Сред тях и документ в региона на земеделието, подписано от министър Иван Иванов, за поощряване на дребните и междинни предприятия и за жп връзката София-Скопие, меморандум за което от българска страна подписа министърът на превоза Николай Събев.

" Това е образец за новия метод с действителни резултати, още по-впечатляващ беше отчетът на останалите министри, като всеки от тях сложи 10 действителни задания с общ секретариат сред другите групи и с доста къси периоди за осъществяване. Следващата среща е единствено след седмица на работните групи.

" Подписаните меморандуми имат краен резултат за икономическото развиване на целия район, което и жителите на двете страни ще усетят с измерими усъвършенствания на стандарта на живот. Добросъседството ще бъде поставено на фундамент и към него би трябвало да работим, акцентира министър председателят. Дори Коридор 8 е излязъл от европейските коридори, а с днешния подписан меморандум го връща назад на картата. Имаме доста време да наваксваме, само че се надявам да е бързо, сподели още Петков. Благодаря на моя другар Димитър, който даде цялата си сила и дружно сме целеустремени към общи резултати ", сподели още той.

" Няма нищо по-добро от това да работим дружно, да имаме отворена стопанска система, да имаме обвързвана инфраструктура, да имаме общ календар, да приказваме за европейска интеграция дружно, да следим деликатно общите тематики, в това число историята и човешките права. Неща, които са значими за евроинтеграцията ", разяснява Петков.

Според премиера, стартираният разговор сред двете страни ще замести " национализма и езика на омразата ".

Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски благодари за поканата и сърдечното посрещане. Той дефинира като триумф днешната среща и диалозите сред двете държавни управления, защото тя е единствено седмица след визитата на Петков в Скопие.

Днешното събитие е част от двудневната аудиенция на делегацията от югозападната ни съседка, ръководена от премиера на страната Димитър Ковачевски, която дойде у нас в понеделник. Двамата с българския министър-председател Кирил Петков имаха диалог на четири очи.

В края на взаимното съвещание на двете държавни управления бяха подписани двустранни документи, а двамата министър председатели се чака да създадат взаимно изказване за медиите.

Заседанието стартира на фона на митинг от представители на младежката организация на Вътрешна македонска революционна организация, които упорстват страната ни да не прави отстъпки в своята позиция по тематиката с връзките ни с Република Северна Македония.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР