Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат

...
Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат
Коментари Харесай

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

Знеполският свещеник Арсений бе определен на първи тур за претендент за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се организира през днешния ден в Сливенската митрополия. За него в бюлетините бяха регистрирани 26 гласа, като за избор са нужни 22 гласа.

 

Изборът стартира при цялостен кворум с 42-ма епархийски гласоподаватели от седемте сливенски духовни околии. Една от бюлетините бе празна, една бюлетина не бе приета за годна.

 

За Знеполски свещеник Арсений в урната бяха преброени 26 гласа, за Мелнишки свещеник Герасим - 21 гласа, за Браницки свещеник Пахомий - 18 гласа, за Велички свещеник Сионий – 6, за за Главиницки свещеник Макарий - 5 гласа, за Велбъждски свещеник Исаак – 4 гласа.

 

Предстои втори тур, на който гласоподавателите ще гласоподават за един от останалите петима епископи.

 

Епархийските гласоподаватели би трябвало да излъчат двама претенденти за Сливенски митрополит.

 

На 26 май ще се състои каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, посочени от епархийските гласоподаватели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит. Той ще наследи митрополит Йоаникий, който умря на 9 януари 2024 година, напомня Българска телеграфна агенция.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР