Няма болни от морбили във Варна. Няма обаче и някакви

...
Няма болни от морбили във Варна. Няма обаче и някакви
Коментари Харесай

РЗИ: Няма болни от морбили във Варна

Няма заболели от морбили във Варна. Няма обаче и някакви специфични инструкции от Министерство на здравеопазването по отношение на заплахата от болестта, което взе жертви в прилежащи страни. Това сподели за Varna24.bg  шефът на дирекция "Надзор на заразните заболявания " в Регионалната здравна ревизия във Варна доктор Янка Драганова.
Коментарът и бе мотив заплахата от зараза от морбили и у нас, за която предизвести шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарждиев. 
По Българска национална телевизия той разяснява, че сега в прилежащите страни като Румъния, Сърбия и Северна Гърция има доста случаи на болестта. Дребната шарка върлува и в Европа - наранени са Германия, Франция и Италия.
Кантарджиев прикани здравните управляващи, персоналните лекари и самите майки да ревизират имунизациите на децата си за тривалентната ваксина, която се прави на едногодишна възраст.

По данни на Националния център към 70 на 100 от българчетата са ваксинирани. Болестта е изключително рискова - предходната седмица е регистриран един смъртен случай в Сърбия, а от началото на епидемията в Румъния са умряли 50 души.

През юни на предходната година Varna24.bg заяви, че РЗИ-Варна продължава битката, с цел да бъдат обхванати всички неимунизирани и нереимунизирани деца против морбили във Варна и региона.

Тогава по информация на доктор Анка Баева, шеф отдел "Противоепидемичен надзор " в Здравната ревизия стана ясно, че към 14 март м.г., когато се появиха първите случи в Пловдив на заболели от морбили, неимунизираните деца до 13 месечна възраст във Варна и региона беше 902 деца, а децата на 12-годишна възраст, които подлежаха на реимунизация бяха 588.

Към юни от тези децата, които не са имунизирани срещу морбили във Варна и региона бяха 826.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР