Няколко са подходящите дестинации в България, където всеки може да

...
Няколко са подходящите дестинации в България, където всеки може да
Коментари Харесай

Еколози популяризират наблюдението на птици у нас като туристическа дейност

Няколко са подобаващите дестинации в България, където всеки може да се полюбува на пернатите животни

Еколози стартират акция за популяризирането на наблюдението на птици в естествената им среда, така наречен бърдуочинг (birdwatching), като устойчива туристическа активност у нас. Българска фондация „ Биоразнообразие “ (БФБ) ще провежда разнообразни събития, в които природозащитници ще коментират същността на този тип активност.

Фондацията е част от плана „ Eurobird” по стратегия Erasmus+, в която са включени още Испания, Чехия и Португалия. За Българска телеграфна агенция Диана Костовска от БФБ съобщи, че ще се опитат да привлекат вниманието и на представителите на туристическия отрасъл. Освен прелестно прекарване бърдуочинг може да се трансформира и в източник на претовареност и занаят в разнообразни европейски страни, считат от фондацията.

Няколко са подобаващите дестинации в България, където всеки може да се полюбува на пернатите животни, сподели специалистът. В Черноморското крайбрежие това са езерата - Атанасовско, Поморийско, Мандренско, Шабленско. Край Бургас може да се видят пеликани и розови фламинга. По време на миграция над Черно море от август до октомври минават доста птици – както щъркели, по този начин и разнообразни хищни птици.

Родопите са друго удобно място, в което туристите може да се срещнат с разнообразието от птици. Предпочитано място е Маджарово, в региона на което се намира и природозащитният център „ Източни Родопи “ към Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

В България има огромно многообразие от птици – в страната се срещат 420 типа, уточни специалистът. Трябва да се гордеем с това, да го опазваме, тъй като птиците са доста добър знак за качеството на околната среда, акцентира тя.

Костовска уточни, че има разнообразни фактори, които въздействат на популацията на птиците. По думите ѝ в последните години се следи спад в броя на избрани типове (като пъдпъдъците например) поради потреблението на пестициди. Някои от водолюбивите птици също са намалели, добави специалистът.

Повече информация за бърдуочинг туризма може да бъде открита

Европейските политики в опазването на околната среда и биоразнообразието ще са във фокуса на полемиката „ Как да опазим природата: #БългарскиГласовеЗаЕвропа “, която Българската телеграфна организация (БТА) провежда в пресклуба си в Русе на 29 април, от 10:00 часа. Събитието ще се излъчва директно в обществените мрежи на Българска телеграфна агенция във Facebook и Ютуб. Форумът е част от самодейността на Българска телеграфна агенция „ Български гласове за Европа “, която се извършва с поддръжката на Европейския парламент.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР