Няколко месеца след поредния протест на строителните фирми, които искаха

...
Няколко месеца след поредния протест на строителните фирми, които искаха
Коментари Харесай

Пътищарите питат кой ще им даде пари

Няколко месеца след следващия митинг на строителните компании, които желаеха оставката на служебния районен министър арх. Виолета Комитова и упорстваха парите им да бъдат платени, браншовата камара “Пътища” желае среща с изпълнителната власт и плаши с “колапс на Републиканската пътна мрежа” и стопански последствия за цялата страна.

През месец октомври на жълтите павета излязоха представители на строителни компании и настояха парите по договорите им с страната да бъдат платени. Тогавашният министър Комитова изиска среща с тях, само че съобщи - на диалозите участват медиатори, а не действителни притежатели. Освен това Комитова уточни, че при над 20 хиляди строителни компании в цялата страна, протестиращите са десетки.

“Останалите работят в пазарни условия и от години се състезават за поръчки за цена и качество. 21 компании в пътния отрасъл работят без да се състезават, без поръчки, с пари, получени предплатено инхаус. 21 компании са на някакъв различен пазар, те получават задатъци без да се състезават, живеят в цялостен комфорт”, разяснява тогава Комитова.

Протестиращите компании желаеха да бъдат изплатени 900 милиона лв. за осъществената от тях активност, а също така желаеха и оставката на Комитова, която в последна сметка изкара мандата си като длъжностен министър в Министерство на регионалното развитие.

В последна сметка съглашение бе реализирано предходната година. Комитова и пътните компании се схванаха, договорите за бъдат прекъснати предварително, а отговорностите - изплатени. От Българската браншова камара “Пътища” обаче сигнализират, че компаниите към момента чакат обещаните средства, а в Бюджет 2022 година няма планувани средства за разплащане по уговорките, пети от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Ето и цялата позиция на ББК “Пътища”:

Българска браншова камара „ ПЪТИЩА “ е съдружие с нестопанска цел, сплотяващо компаниите в пътно-строителния отрасъл. През миналите месеци камарата и нейните членове безспирно защитаваха своята активност пред държавните институции. Бяха извършени редица срещи с представители на Министерски съвет, Министерство на районното развиване и благоустройството и Агенция „ Пътна инфраструктура “. Неколкократно алармирахме за ситуацията, в което бе подложен пътния отрасъл, а точно липса на разплащания от страна на страната, за към този момент осъществени действия.

След деен разговор беше реализирано единодушие сред фирмите и възложителя, в лицето на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за сключване на съглашения за предварително преустановяване на договорите за Текущ ремонт и поддържане на Републиканска пътна мрежа. Разписани бяха периоди и задължения за разплащане на към този момент осъществени и настоящи действия, само че действия за съблюдаване на тези договорености към момента няма.

През последните два месеца Управителния съвет на ББК „ ПЪТИЩА “ всекидневно организираше срещи за намирането на излаз от обстановката. Изпратихме писмо с гледище за среща с финансовия министър господин Асен Василев и районния министър господин Гроздан Караджов и чакаме потвърждението и. На 17 февруари 2022 година още веднъж изразихме своето безпокойствие към държавното управление, като изпратихме писмо до министър-председателя, финансовия министър, районния министър и до ръководителя на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, в което сигнализирахме, че в Закона за бюджета на Република България за тази година не са планувани средства за разплащане на поетите задължения. Алармирахме и за липсва опцията компаниите да употребяват и други финансови принадлежности, като факторинг и цесии на отговорностите.

Българска браншова камара „ ПЪТИЩА “ е мощно обезпокоена, сходно безконтролно държание и неглижиране договореностите, заплашва опцията за съответно осъществяване на споразуменията за Текущ ремонт и поддържане. Обезпечаването на активността без финансов запас е невероятно и основава действителна заплаха за изпадането в колапс на Републиканската пътна мрежа, което неизбежно ще докара до стопански последствия за страната.

УС на ББК „ ПЪТИЩА “ адмирира оповестените проекти на министъра на районното развиване и благоустройството господин Гроздан Караджов за ремонт на над 3000 км. от пътната мрежа на Република България. Същевременно оповестените проекти не кореспондират с дейностите на възложителите, а точно неспазването на поетите задължения за към този момент осъществени действия.

В умозаключение УС на ББК „ ПЪТИЩА “ показва своята безапелационна подготвеност за продължение на разговора и решение на зародилите проблеми. През годините фирмите са потвърдили своята експертиза и ББК „ ПЪТИЩА “ ще отбрани с всички законови начини ползите на своите членове.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР