Няколко дни след като президентът Доналд Тръмп нареди американските войски

...
Няколко дни след като президентът Доналд Тръмп нареди американските войски
Коментари Харесай

Тръмп към Ердоган: Не бъдете глупак

 Няколко дни откакто президентът Доналд Тръмп подреди американските войски да се изтеглят от Северна Сирия, той е написал писмо на турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган с предизвестие, че в случай че нахлуе в Сирия, ще бъде запомнен вечно в историята " като демон ", заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Не бъдете твърд. Не бъдете простак ", " ще изготвим добра договорка ", е декларирал Тръмп в писмото от 9 октомври, за чието битие стана ясно през вчерашния ден.

" Не желаете да бъдете виновен за избиването на хиляди хора и аз не желая да бъде виновен за унищожаването на турската стопанска система, което ще направя (ако е необходимо) ", добавя американският президент.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Стив Мнучин заяви през вчерашния ден, че се готвят нови наказания против Турция, в случай че не се реализира съглашение за прекъсване на огъня в Северна Сирия, съобщи Франс прес.

Той съобщи пред публицисти, че глобите могат да обиден турски министерства или промишления бранш. Списъкът с евентуалните цели на глобите е бил предаден на държавния секретар Майк Помпейо и на вицепрезидента Майк Пенс, които ще се срещнат с Ердоган в Турция.

Тръмп също сподели на вчерашната си конференция с италианския президент Серджо Матарела, че в случай че Пенс не се споразумее с Ердоган по сирийския въпрос, Съединени американски щати ще наложат опустошителни наказания на Турция.

" Турция е член на НАТО. Предполага се, че би трябвало да се спогаждаме с един член на НАТО ", съобщи още президентът пред кореспонденти в Белия дом след срещата с европейския политик.

Тръмп настоя, че американските стратегически оръжия в Турция са в сигурност, като акцентира, че базата на Съединени американски щати в Инджирлик е " забележителна - огромна и мощна ".

Президентът сподели, че желае Турция " да постъпи вярно ", като акцентира, че в този момент позицията на Съединени американски щати в района е " блестяща ", откакто американските военни са изтеглени и са в сигурност.

" Ние следим, преговаряме и се опитваме да накараме Турция да постъпи вярно, тъй като желаеме да спрем войната - на филантропична база ", посочи той.

Тръмп съобщи, че американските военни " общо взето " са вън от района в Сирия, където турските сили нападат кюрдските бойци, които бяха американски съдружници в битката с " Ислямска страна ".

Американски чиновник, осведомен с планирането на изтеглянето на почти хилядата бойци в Североизточна Сирия обаче съобщи, че въпреки да се концентрират в две съществени бази, те още не са почнали да изхвърчат от Сирия в забележителен брой. Военната техника се събира и се изнася със самолети, съобщи служителят, настоял на анонимност заради чувствителността на интервенцията, съпроводена с огромни опасности за сигурността.

Тръмп омаловажи рецесията, последвала решението му за изтеглянето, което съгласно критици е еднакво на зелена светлина за турско навлизане в Североизточна Сирия, отбелязва Асошиейтед прес.

" Това не е сред Турция и Съединените щати, както биха желали да ви убедят мнозина глупави хора ", сподели Тръмп, като добави, че няма нищо срещу съперниците да водят война между тях в този район на Близкия изток.

" Те там си имат доста пясък. Така че имат доста пясък, с който да си играят ", бяха думите на президента, представени от АП.

Що се отнася до кюрдите, които съгласно обвиняванията на критиците са били изоставени от Тръмп, президентът съобщи: " Сирия е другарски настроена към кюрдите. Кюрдите са доста добре предпазени. Плюс това, те знаят по какъв начин да водят война. И апропо, не са ангели. Междувременно нашите бойци са вън от заплаха ".

" Сирия пази кюрдите. Това е добре ", сподели Тръмп, имайки поради държавното управление на президента Башар ал Асад, и пожела " шанс " на Русия и Сирия, които си сътрудничат. И двете съгласно него ненавиждат " Ислямска страна " повече от Вашингтон.

По думите на Тръмп Сирия " получава известна помощ от Русия и в това няма нищо неприятно ". " Ако Русия желае да се замесва със Сирия, това си е нейна работа ", счита Тръмп.

" Това не е нашата граница, ние не трябва да губим човешки живот поради нея ". Американските бойци не трябва да бъдат въвличани в " безкрайни войни " в Близкия изток и е " време да си дойдат вкъщи ". Ако Сирия желае да води война за земя, която не принадлежи на Съединени американски щати, това е " сред нея и Турция ".

" Винаги бих предпочел да употребявам икономическа мощ, вместо военна, тъй като при икономическата мощ хора не умират ", разясни Тръмп във връзка глобите против Турция.

Същевременно той похвали решението си да изпрати повече военни и военна техника в Саудитска Арабия в помощ на защитата на кралството против Иран, отбелязва АП. Съединени американски щати изпращат ракети и " огромна мощ " на саудитците и " те си заплащат за това ", сподели президентът.

Междувременно Пенс и Помпейо отпътуваха за Турция, с цел да водят договаряния за прекъсване на огъня в Северна Сирия. Пенс сподели в " Туитър ", че е чест за него да предвожда делегация в Турция от името на президента Тръмп. Вицепрезидентът ще се срещне през днешния ден с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който до момента отхвърля всеки опит за договаряне на краткотрайно помирение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР