Някои подвизи са истинско доказателство за силния човешки дух, който

...
Някои подвизи са истинско доказателство за силния човешки дух, който
Коментари Харесай

Жена от Непал покори Еверест за десети път

Някои подвизи са същинско доказателство за мощния човешки дух, който не познава граници. Пример за това е 48-годишна жена от Непал, която изкачи връх Еверест за 10-и път в четвъртък, като усъвършенства личния си връх за най-вече сполучливи опити за подчинение на най-високия връх в света от жена алпинистка. Лхакпа Шерпа за последно изкачи Еверест през 2018 година, като непалският й сътрудник държи мъжкия връх от 26 изкачвания.

„ Чувствах се като че ли съм постигнала фантазията си, когато покорих Еверест за първи път. През мозъка ми мина мисълта: “Не желая да съм просто стопанка. Имах възприятието, че съм поставила начало на една мудна, само че сигурна смяна в културата на шерпите, както и в ролята на непалските дами. Харесваше ми да съм отвън рамките на дома си и желаех да споделя това възприятие на просторност с всички дами по света “, споделя тя пред BBC преди изкачването в четвъртък.
 Регистрацията на украинците: бърза, смела, неефективна 12 май 2022 | „ Ние сме номер едно в Европа по регистрация на украински бежанци “. За това се похвали министърът на нововъведенията...

Нейната най-малка щерка Шини на 15 година, споделя пред BBC, че следи с неспокойствие майка си.

„ Майка ми е същински образец за мен. Тя реализира толкоз доста, въпреки да имаше неравномерен старт, тъй като не разполагаше със спонсори и средства. "

Лхакпа е същинско доказателство, че в генома на индивида е заложено да побеждава противника в себе си. Тя не разполага със свита от спонсори, работата й е напълно елементарна – мие чинии в Съединени американски щати, с цел да може да устоя сама трите си деца и финансира експедициите си до Хималаите.

" Не изкарвах доста пари. Не можех да си разреша да си закупувам облекла или да давам пари за коафьор, да вземем за пример. Просто трябваше да се съсредоточа върху грижата за децата си и по-късно да се надявам, че ще разполагам в задоволително, с цел да се върна на Еверест. "

Едно от 11 деца, Лхакпа е родена в провинция в източен Непал, дом на петия най-голям връх в света - Макалу. Още от дребна тя демонстрира автономия, като споделя на фамилията си, че желае сама да изкарвам парите си и не се опасява да стартира работа, която изисква по-тежък физически труд, която тогава не е признато да бъде изпълнявана от жена.

„ Заех се да потвърдя на всички, че мога да се оправя. Хората ми споделиха, че това е мъжка работа, че никой няма да желае да се омъжи за мен. Съветваха ме да си заставам у дома, само че в действителност желаех да извозвам пълноценно цялото си време на открито. Ако ги бях послушала преди време, нямаше да се занимавам с планинско катерене... най-вероятно щях да остана у дома във плантация за картофи с 15 деца “, уверена е Ками Рита Шерпа.

Смелата Лхакпа дава вдъхва кураж на доста дами в Непал. „ Разбрах, че волята ми е в положение да покаже, че непалските дами могат да намерят своя път. След като първата жена от Непал, изкачила Еверест, през 1993 година, изгуби живота си при спускането, мнозина бяха ужасени от вероятността да тестват силите си. Когато за първи път изкачих Еверест, дамите като че ли си възвърнаха вярата. Сега доста девойки от Непал взеха решение да последват образеца ми “, споделя тя.

Тя поема към върха, когато е бременна във втория месец, както и осем месеца след раждането, като твърди, че това надалеч не е било спънка пред нея, защото вътрешната й мощ я е водила напред.

„ Имах нелек живот “, споделя тя. " Планината ме направи щастлива и осъзната. Никога няма да се предам. Целта ми е да покажа на всички млади дами, че в никакъв случай не би трябвало да се предават. "

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР