Някои пенсионери ще имат не една, а три добавки към

...
Някои пенсионери ще имат не една, а три добавки към
Коментари Харесай

Изненада в добавките на пенсиите. Говори НОИ

Някои пенсионери ще имат не една, а три добавки към пенсиите.

Хората, чиято пенсия плюс коронавирус добавката след преизчислението, е по-ниска от декемврийската, ще получат още две компенсации през февруари. 

Това стана ясно на брифинг на министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков и ръководителя на Националния застрахователен институтит Ивайло Иванов.

Гьоков изясни, че през февруари пенсионерите ще получат преизчислените си пенсии и коронавирус добавката, както и доплащане, с цел да се доближи размерът от декември. Към тази сума ще има и допълнително плащане за февруари. 

Тоест към преизчислената пенсия ще има още три доплащания - коронавирус добавка 60 лв., доплащане за февруари за размера за постигане на декември и доплащане за януари. 

Министърът акцентира, че в януарската пенсия влиза и разликата сред 25 и 31 декември, като през идващите месеци това доплащане няма да го има.

" След изплащането на януарските пенсии, в чийто размер директно отражение откри преизчислението на пенсиите от 25 декември, и намаляването на спомагателното заплащане от 120 на 60 лв., се сътвориха нереалистични упования в огромна част от пенсионерите ", добави министърът на труда и обществената политика. 

Няма размер на самостоятелната пенсия, който да е по-нисък от получават в края на 2021 година, категоричен е Гьоков. Средното нарастване на пенсиите е 12,9%, което е среден растеж от 61,25 ст. В пенсионната история от последните години няма сходно нарастване в границите на една година, смята министърът. 

Гьоков обърна внимание, че пенсиите под линията на беднотия ще има, само че " все още няма пенсия за застрахователен стаж и възраст плюс добавка, която да е под тази линия ". 

По думите му хората, които получават пенсии под линията на беднотия и нямат други приходи, ще бъдат подкрепени. 

Председателят на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов изясни, че от този месец започва изплащането на еднократната помощ от 75 лв. на пенсионерите със приключен имунизационен курс. Общият брой на подкрепените лица е 694 683 души. На 959 са изплатени парите в чужбина. 

Иванов добави, че допълнителни заплащания, с цел да се доближи пенсията от декември, ще се изплаща, в случай че има разлика в минус. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР