Бил Гейтс, Илон Мъск и Марк Зукърбърг се срещат във Вашингтон, за да обсъдят бъдещите разпоредби за ИИ

...
Някои от най-влиятелните гласове в технологичната индустрия са готови да
Коментари Харесай

Някои от най-влиятелните гласове в технологичната индустрия са готови да се срещнат с федерални законодатели в сряда сутринта, докато Сенатът на САЩ се подготвя да изготви законодателство, регулиращо бързо развиващата се индустрия с изкуствен интелект.

Сред присъстващите на личното събитие ще бъдат изпълнителните директори на Anthropic, Google, IBM, Meta, Microsoft, Nvidia, OpenAI, Palantir и X, компанията, известна преди като Twitter. Списъкът с гости включва също Бил Гейтс, бивш главен изпълнителен директор на Microsoft, и Ерик Шмид, бивш главен изпълнителен директор на Google, заедно с водещи служители от развлекателната индустрия, групи за граждански права и работнически организации.

Срещата в сряда и очакваният звезден състав бележи първата от деветте сесии, организирани от лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, който обеща да изработи всеобхватни предпазни мерки, регулиращи сектора на ИИ в това, което той описва като безпрецедентно усилие на Конгреса.

Тласъкът отразява нарастващата осведоменост на политиците за това как изкуственият интелект, и по-специално типът генеративен ИИ, популяризиран от инструменти като ChatGPT, може потенциално да наруши бизнеса и ежедневието по много начини – вариращи от увеличаване на търговската производителност до заплаха за работни места, национална сигурност и интелектуална Имот.

Сесията, проведена в Капитолия на САЩ във Вашингтон, може да даде на технологичната индустрия най-значимата възможност досега да повлияе на това как законодателите създават правилата, които биха могли да управляват AI. Някои компании, включително Google, IBM, Microsoft и OpenAI, вече предложиха свои собствени задълбочени предложения в бели книги и публикации в блогове, които описват нива на надзор, тестване и прозрачност - въпреки че някои компании се различават по ключови въпроси, като например дали нов федерален е необходима агенция за регулиране на ИИ. (Също така вероятно ще бъде първият път, когато главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг и собственикът на X Илон Мъск споделят една стая, откакто двамата мъже започнаха да се предизвикват един друг на битка в клетка преди месеци.)

Но най-важното е, че събитието може също да хвърли светлина върху политическата осъществимост на широк, всеобхватен закон за ИИ, определящ очакванията за това, което Конгресът може да постигне.

„Мисля, че това, което тези форуми ще направят, е да дадат известна представа за, знаете, какъв е обхватът на мненията сред членовете на Конгреса?“ каза Кристофър Падила, вицепрезидент на екипа по глобалните правителствени въпроси на IBM. „Има ли някакъв консенсус по някои основни неща, като прозрачност или зачитане на правилата за интелектуална собственост, или обяснимост на алгоритмите? Има ли общ знаменател някъде, където достатъчно членове биха могли да се споразумеят? Мисля, че ще научим това чрез този процес.

На срещата, добави Падила, IBM планира да подчертае как някои от клиентите на компанията в момента използват нейните AI инструменти, както и предложената визия на IBM за политиката на AI, която призовава за прилагане на ескалиращи ограничения към алгоритмите в зависимост от рисковете, които тяхното използване може да причини . Изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна също ще се стреми да „демистифицира“ широко разпространеното впечатление, че разработването на AI се извършва само от шепа компании като OpenAI или Google, каза Падила.

Призив за регулиране

Ръководители като главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман вече удивиха някои сенатори, като публично призоваха за нови правила в началото на жизнения цикъл на индустрията, което някои законодатели виждат като добре дошъл контраст с индустрията на социалните медии, която се съпротивлява на регулирането.

Клемент Деланг, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията за изкуствен интелект Hugging Face, написа в Туитър миналия месец, че списъкът с гости на Шумър „може да не е най-представителният и всеобхватен“, но че той „ще направи всичко възможно да сподели прозрения от широк кръг от общности членове, особено по теми за откритост, прозрачност, приобщаване и разпределение на властта.“

Групи на гражданското общество изразиха загриженост относно възможните опасности на AI, като риска лошо обучените алгоритми да дискриминират по невнимание малцинства или да погълнат защитените с авторски права произведения на писатели и художници без компенсация или разрешение. Някои автори съдиха OpenAI за тези твърдения, докато други поискаха в отворено писмо да им бъде платено от компании за изкуствен интелект. Издателите на новини като CNN, The New York Times и Disney са някои от производителите на съдържание, които са блокирали ChatGPT да използва тяхното съдържание. (OpenAI каза, че изключения като честна употреба се прилагат за неговото обучение на големи езикови модели.)

„Ще настояваме усилено, за да сме сигурни, че това е наистина демократичен процес с пълен глас и прозрачност, отчетност и баланс“, каза Мая Уайли, президент и главен изпълнителен директор на Лидерската конференция за граждански и човешки права, „и че ще стигнем до нещо, което всъщност подкрепя демокрацията; подпомага икономическата мобилност; подпомага образованието; и въвежда иновации по всички най-добри начини и гарантира, че това защитава потребителите и хората в предния край – и просто не се опитвайте да го поправите, след като са били ощетени.“

Притесненията отразяват това, което Wiley описа като „фундаментално несъгласие“ с технологичните компании, което се простира от начина, по който платформите на социалните медии се справят с невярна и дезинформация, реч на омразата и подбуждане.

„Те са сложни въпроси, но техният начин как [компаниите] ги разбират и балансират, как виждат разходните центрове в доверие и безопасност, а не като наистина важни инвестиции... имаме истински разногласия там“, каза Уайли, добавяйки, че предоставянето на място на масата на слабо представените групи ще бъде от решаващо значение за успешния резултат. „Въпреки че споделяме много от едни и същи принципи в много случаи, мисля, че въпросът е как да намерим правилния баланс, който разбира, че има някои легитимни проблеми от всички страни на този разговор, но без представителство, без достъп … ние ще имат по-големи обществени проблеми.“

Разработване на политика

Насочването на тези разнообразни интереси ще бъде Шумър, който заедно с трима други сенатори – сенаторът републиканец от Южна Дакота Майк Раундс, сенаторът демократ от Ню Мексико Мартин Хайнрих и сенаторът републиканец от Индиана Тод Йънг – ръководи подхода на Сената към ИИ. По-рано това лято Шумър проведе три информационни сесии за сенатори, за да се запознаят с технологията, включително един секретен брифинг, включващ презентации от служители на националната сигурност на САЩ.

Срещата в сряда с технически ръководители и организации с нестопанска цел бележи следващия етап от обучението на законодателите по въпроса, преди да започнат работа по разработването на предложения за политики. При обявяването на поредицата през юни Шумър подчерта необходимостта от внимателен, съзнателен подход и призна, че „в много отношения започваме от нулата“.

Личното участие на Шумър в усилията подчертава това, което той описа като уникалното предизвикателство, което AI представлява за лидерите на Конгреса, и необходимостта от специален процес.

„ИИ не прилича на нищо, с което Конгресът се е занимавал преди“, каза той. „Не е като труда, здравеопазването или отбраната, където Конгресът има дълга история, върху която можем да работим. Експертите дори не са сигурни кои въпроси трябва да задават политиците.“

В предложената рамка за законодателство Шумър предложи всички закони, които Конгресът приема за регулиране на ИИ, да дават приоритет на иновациите, като същевременно гарантират, че демокрацията, националната сигурност и способността на потребителите да разбират технологията не са компрометирани. Няколко законопроекта за ИИ вече се появиха на Капитолийския хълм и се стремят да овладеят индустрията по различни начини, но натиска на Шумър представлява усилие на по-високо ниво за координиране на законодателния дневен ред на Конгреса по въпроса.

Новото законодателство в областта на изкуствения интелект може също да послужи като потенциална опора за доброволните ангажименти, които някои компании за изкуствен интелект поеха към администрацията на Байдън по-рано тази година, за да гарантират, че техните модели на изкуствен интелект преминават външно тестване, преди да бъдат пуснати на обществеността.

Но дори когато американските законодатели се подготвят да приемат закони, като се срещат с групи от индустрията и гражданското общество, те вече изостават с месеци, ако не и с години, от Европейския съюз, който се очаква да финализира широкообхватен закон за ИИ до края на годината, който може да забрани използването на ИИ за предсказване полиция и ограничаване на това как може да се използва в други контексти.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР