Някои идват в България по работа, други - по любов,

...
Някои идват в България по работа, други - по любов,
Коментари Харесай

Валдрин Лука, бивш косовски министър: Образованието не гарантира успех, нужно е да се наслаждаваш на живота

Някои идват в България по работа, други - по обич, само че не всеки може да се похвали, че връзката му с нея е почнала с курс по британски. Бившият стопански министър на Косово Валдрин Лука е в този къс лист.

Когато Лука подвига телефона, е на 7 часа разлика от София - в Бостън - за срещи с клиенти. Комуникационната платформа, чийто шеф за растежа е Лука, Solaborate, е с централа в Калифорния, само че основателят ѝ е от родното Косово, където е и центърът за световните ѝ интервенции. Компанията със 150 чиновници в Косово (които ще станат 200 до края на годината) се занимава с разнообразни начини за връзки сред клиенти и консуматори в редица сфери, само че Лука без съмнение се стопира на една, запитан по какъв начин би обяснил на двамата си синове какво работи - здравето. пробва да цифровизира здравната система с технологии на най-високо равнище и опция за положително опазване на здравето тук-там, които нормално се посещават от доктори за няколко часа, един или два пъти седмично, изяснява за " Дневник ".

" Искаме смарт-клиники във всяко село, по този начин, че жителите да могат да се конкултират с лекар, да вземат диагнози, предписания на едно място, без да вървят до болничното заведение в града. " Това решение би било положително и за хора с хронични болести и то освен в хода на пандемията. Те би трябвало да могат да получат мониторинг на положението си вкъщи и лекар - в тв приемника си за консултация. Дигитализация на болнични стаи също е част от бизнеса и в нея Solaborate работи и на американския пазар.

Преди тази задача Лука е на друга - политическа - основите за която са положени години в България години преди началото ѝ.

Роденият в Гякова (южно Косово) Лука се мести в Тирана със фамилията си през 1988 година - поради спора със Сърбия. Именно връщането му в Косово отваря пътя за първата среща с Американския университет. Тя е подбудена от събитията - конфликтът с Белград срутва просветителната система. Образованието на майчин език на процедура е от 1991 година, когато режимът на Слободан Милошевич отстранява дългогодишни привилегии. Няколкостотин хиляди албанци остават, а за тях учебното заведение - в частни домове, изби и офиси - е съвсем тайна активност.

Затова първоначално Лука отива в АУБ на курс по британски, финансиран от американската организация за интернационално развиване USAID. Обучението продължава единствено три месеца, само че те са му задоволителни, с цел да вземе решение. " Мястото ми хареса и взех решение да остана, " споделя за " Дневник. " " Бях кандидатствал и в други университети, само че толкоз добре си прекарах в Благоевград, имах доста другари, покрай дома и взех решение, че единствено тук желая да изучавам. "

От компютрите към стопанската система и политиката

Решението се оказва елементарно, приемането със стипендия - не толкоз. Кандидатства няколко пъти. Прибира се в Косово и подава документи, до момента в който през септември 2002 година постоянството му дава плодове. Следващата компликация е да разбере какво желае да прави: от инженер той трансферира желанията си към работа, която изисква повече взаимоотношение с хора. След първия учебен срок се отхвърля от курсовете по компютърни науки и се трансферира в стопанска система. " Търсех курсовете, които щяха да ми дадат нужното равнище умения по какъв начин да върша верни политики и стопанска система и да ги проучвам по този начин, че да имат допустимо най-голямо влияние върху страната - това оформи фокуса ми върху бъдещето. "

Политическото бъдеще обаче не е на дневен ред първоначално. Лука си се показва да вземем за пример като централен банкер, като виновен за парични политики и стабилизиране на стопанската система на Косово (а от завършването му до независимостта остават едвам няколко години). Решението му трансформира поканата, която получава от " известни политици " във към този момент обявилото самостоятелност Косово през 2009 година, след връщането си от магистратура по бизнес администрация в Съединени американски щати и с опит в основани в Косово неправителствени организации. Лука, който членува в Новия косовски алианс (партия, учредена от политика и предприемач, някогашен президент и вицепремиер, Беджет Пацоли), не посочва известните, привлекли го към публичния живот.

Опитват да го убедят, че политиката може да е добър метод да помогне. " В началото бях срещу, само че пробвах да го виждам непредубедено... Претеглих обстановката и помислих: добре, да опитам, за какво не? " На парламентарните избори през 2010 година, не влиза в Народното събрание, тъй като квотата за 1/3 дами в Народното събрание размества депутатските мандати. Става консултант в кабинета на индустриалния министър, по-късно - общоприет шеф на организацията за поощряване на вложенията в страната. Не скрива, че образованието в България му е помогнало да тръгне по този път.

Как се прави страна " от нулата "

" Ето по този начин стана. Опит с частния бранш, политиката, вложенията, видях по какъв начин капацитетът на стопанската система и обществените политики трансформира живота на хората, основава работни места, оказва помощ на бизнеса да намира нови пазари и да се разшири. Казах си: в случай че искаш да окажеш помощ на страната, ето това е добър метод. " Съсредоточава се върху политиката и през 2017 година става министър за икономическото развиване в кабинета на Рамуш Харадинай. По това време Косово е без значение от под 10 години и казусът със Сърбия надалеч не е единственият му. Най-младата страна в Европа би трябвало да построява институционална инфраструктура, каквато в никакъв случай не е имала.

Коя е първата крачка на един нов министър в сходна обстановка?

" Трябваше да стартираме всичко от нулата - законодателство, полиция, съдилища. Същото бе и с политиките, с метода, по който управляваме обществените компании. " Според него решенията от 1999 година нататък са вземани " на парче, с краткосрочно мислене - единствено с цел да се оцелее ". Корупцията и шуробаджанащината Тези особености на държавното строителство оставят доста провокации за всеки започващ министър. Той подписва най-голямата договорка за централа на въглища в Косово (страна, богата на ресурси) в миг на мощен напън от Европейски Съюз против централата и и на мощен от Съединени американски щати - в нейна поддръжка. И до през днешния ден стои зад контракта и признава, че " не е на една и съща страна по този въпрос " с правозащитниците. " Управлението на този напън бе измежду най-трудните неща. " Подобряването на инфраструктурата - също; дава отговор за всички обществени компании. " А това значи пробутване на водопроводи до села, възстановяване на интернет, на канализацията и всички тези неща, които усъвършенстват живота на хората - изключително в отдалечени региони. " Истински тествания се оказват работата по достъп до питейна вода в редица региони или ръководството на " Трепча ", индустриалния комплекс към най-голямата оловно-цинкова мина в Европа. " Отне време да върнем хора високообразовани от чужбина, с цел да повишим успеваемостта им. "

Връщането в политиката не е на дневен ред най-малко за идващите пет години и най-малко до момента в който, с работата си в софтуерната промишленост, основава работни места. " Но ще стана по-агресивен в политиката, колкото повече одъртявам. "

Разговорът с Валдрин Лука е част от специфичния план " Уроци за триумф ", в който беседваме с хора, трансформирали " разпоредбите на играта ". Те са изявени водачи със обществена ангажираност, които се изправят самоуверено против провокациите на днешния свят. Общото сред тях е, че стартират своя път от Американския университет в България и описват за своите стъпки към триумфа, за компликациите, с които са се сблъскали, и за уроците, които са научили.

На всеки един от тях задаваме и по 10 въпроса:

1. По какъв метод студентските ви години повлияха на пътя, по който сте през днешния ден?

- Бях в АУБ за първи път през 1999 година Това беше интервал директно след войната в Косово, безусловно 3 месеца след войната. По това време бяхме изпълнени с ненавист и яд към народа на Сърбия. И въпреки всичко, ето ни, в университет, където имаше студенти от всяка страна в района и трябваше да живеем с това. Трябваше да се оформим по друг метод, с цел да се съсредоточим върху бъдещето, само че без да забравяме предишното. Бъдещето в моята визия беше в района на Балканите да се живее щастливо, както живеехме в АУБ. Всички националности, които са имали горчива история, разграничени и раздрани, все пак да се забавляват дружно, да учат и купонясват. Тази визия ме оформи през студентските ми години. 20 години по-късно считам себе си за човек, отворен за съдействие, както в политическия свят, по този начин и в този на бизнеса. Аз бях първият министър, подписал районно съглашение в Белград. Първият министър, публично посетил Сърбия. Не би било допустимо без цялото прекарване, почнало в АУБ през 1999 година

2. Как решихте да кандидатствате в АУБ?

- Образователната система на Косово беше изцяло унищожена през 90-те години на предишния век при режима на Милошевич. Само главното учебно заведение беше законно, тъй че трябваше да завърша гимназия по време на нощни смени или в частни домове. Същото беше и за университета. След войната всичко беше комплицирано и в тази среда не можеше да се обезпечи уместно обучение. Междувременно имах няколко другари на другари, които бяха в АУБ и го загатнаха като вероятен вид. Започнах да копая по-дълбоко и пристигна опция да отида в АУБ за натоварен курс по британски език от септември - декември 1999 година, финансиран от USAID. Междувременно преглеждах благоприятни условия в чужбина, изключително в Обединеното кралство. Но като имах незабравимо прекарване през тези 4 месеца, взех решение, че единственото място, което желая да изучавам, е АУБ.

3. Кой е преподавателят, оставил максимален отпечатък върху вас?

- Няколко преподаватели оформиха ориентацията ми и ми оказаха въздействие. Но в случай че би трябвало да избера един, това би бил Стив Съливан, защото той беше най-хубавият професор по стопанска система. Начинът, по който той изнасяше лекции, ме накара да разбирам стопанската система по метод, който беше доста потребен в кариерата ми.

4. Какъв най-важният урок, който получихте там?

- Най-важният урок в АУБ беше, че образованието единствено по себе си не е всичко и не подсигурява триумф в живота. Въпросът е във всичко друго, от разнообразието до спорта, до други извънкласни действия, клубове и празненства. Да се наслаждаваш на живота, да се свързваш с хора и да гледаш учебното заведение е съвършената композиция, с която да се оформи човек, а това предлага АУБ по-добре от всеки различен университет на всички места.

5. Какъв си представяхте, че ще станете, когато започвахте да учите в университета?

- Исках да бъда инженер, компютърен академик, когато отидох в АУБ. Всъщност започнах първия учебен срок, като имах курсове като Въведение в програмирането. Но хоризонтът ми се отвори още повече през този учебен срок и желаех да бъда фокусиран повече върху хората, по-голямата картина, обществените въздействия и измененията, тъй че трансформирах посоката към стопанска система. И когато започнах да изучавам, усетих, че съм въодушевен от някои от най -добрите икономисти в света и по какъв начин те оформяха цели страни. Библиотеката в АУБ, която е още една причина да обичам АУБ, ми оказа помощ да се разровя по-дълбоко в разнообразни стопански теории.

6. Как се мери триумфът в живота?

- За мен триумфът в живота е пълностоен живот. Аз персонално се усещам пълностоен, когато имам късмет да оказа помощ на хората и да трансформира живота им вечно, било посредством основаване на работни места, или усъвършенствания в инфраструктурата, като да вземем за пример обезпечаване на съществени потребности като питейна вода или подобаващи санитарни условия. Имах опция в живота си да направя това за доста хора посредством разнообразни вложения и политики, които започнах като министър на икономическото развиване на Косово.

Освен да помагаш на хората, триумфът в живота е и да имаш щастливо семейство. В днешния ни натоварен работен свят ние сме склонни да оставяме фамилиите си настрани и да се концентрираме върху кариерата.

7. Кои са трите урока, които научихте през последната година?

• Успехът не идва за една нощ. Това изисква упорита работа и неизменност.

• Мрежата се подценява. Във всички мои кариерни пътища точно мрежата ми от хора в АУБ и другаде ми даде подтик да бъда една крачка напред.

• Намерете щастието в дребните неща и не се влияйте от щастливия живот в обществените мрежи.

8. Коя е книгата, която ви се желае да бяхте прочели в университета?

- Иска ми се да да бяхме направлявани да четем повече книги за саморазвитие, които образуват привички. Това е доста значимо за триумфа на човек, само че по този начин и не му давахме тежест.

9. Ако можехте да разрешите един проблем в обществото, кой щеше да е той?

- Равен достъп до висококачествени здравни грижи, употребяващи технологии. Имаме огромно разминаване сред живеещите в градовете и тези в селските региони. Голямата разлика в качеството на обществените и частните услуги. Това би трябвало да се промени.

10. С какво мислите, че бихте се занимавали след 10 години?

- Оттеглил се от работа на цялостен работен ден и работещ по задачи, които трансформират живота на хората, като да вземем за пример възстановяване на достъпа до обучение за бедните.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР